Hvedesur – tørret surdejspulver til dit hjemmebag

by Milla

Har du opgivet at bage surdejsbrød derhjemme fordi din surdej driller, så kan hvedesur – tørret surdejspulver -måske være den rette løsning for dig. Det er nemmere at arbejde med, og du slipper for at fordre og vedligeholde en levende surdej. Hvedesur er derfor også en god idé til dig, der ikke bager fast hver uge – men som alligevel gerne vil have muligheden for at bage surdejsbrød hjemme.

Hvedesur er tørret surdejspulver som kan blandes direkte i vand eller mel. Surdejspulveret er tørret og bliver derfor ikke dårligt. En bøtte hvedesur kan holde længe, og du kan derfor bage masser af brød med en enkelt bøtte.

Hvedesur består af hvedemel (typisk durummel), bageenzymer og mælkesyrebakterier. En bøtte kan holde i op til et år.

Hvorfor bruge surdejspulver

Surdej har en masse fordele og kan hjælpe dig med at fremtrylle et brød der er helt anderledes end dem der er bagt med gær. Når først man har vænnet sig til at spise surdejsbrød, så er der ingen vej tilbage. Der er flere fordele ved at bage med surdej, nogle af dem er:

  • En mere kompleks smag
  • Et luftigere brød
  • En sejere krumme
  • Længere holdbarhed
  • Flere næringsstoffer
Hvedesur
Hvedesur

Hvordan bruger man hvedesur

Hvedesur blandes typisk med hvedemelet og/eller de øvrige tørrede ingredienser. Der skal som udgangspunkt bruges 2-5% af hvedemelets vægt til et surdejsbrød. Dvs. hvis du bager med ½ kg hvedemel, så skal du bruge 10-25 gram hvedsur. Der er typisk 80 gram hvedesur i en bøtte men du kan også nogle gange finde bøtter med større mængder.

Herefter opbevarer du den lukkede bøtte mørkt og ikke for varmt. Du kan evt. opbevare den i køleskabet, men det vigtigste er, at den ikke opbevares sammen med stærkt lugtende fødevarer, da den kan tage smag. Så den kan også sagtens opbevares i et mørkt skab. Er det varmt i vejret, så anbefales køleskabet.

Du kan bruge hvedesur i alle former for bagværk, hvor du ønsker surdejens effekt; brød, boller, flutes, pizza mm.

You may also like

Leave a Comment