Arganolie – Hvad er det og hvad kan det bruges til?

by Milla

arganolieDu har højst sandsynligt stiftet bekendtskab med arganolie, da det er blevet en mere og mere almindelig ingrediens i forskellige skønhedsprodukter. Men hvad er argan olie egentlig?

Arganolie er en næringsrig olie der stammer fra Marokko. Den vokser på træer lidt ligesom nødder, som findes inden i frugten fra argantræet som udelukkende gror i Marokko. Olien er blevet kaldt “Marokkos Guld” da den er blevet meget eftertragtet på grund af de mange næringsstoffer og sundhedsmæssige egenskaber.

Arganolie og de positive egenskaber

Arganolie bruges i skønhedsprodukter, på wellnessklinikker og sågar i madlavning på grund af de mange sundhedsmæssige egenskaber. Arganolie er blevet kendt på grund af den positive effekt på hud, hår og negle. Dette skyldes i særdeleshed oliens indhold af E-vitamin, som er godt for huden og håret – og så indeholder olien naturlige antioxidanter som beskytter hud, hår og negle mod alderstegn. Arganolie menes derfor at have en modvirkning mod ælde og tilsættes til mange skønhedsprodukter som skal holde huden ung og strålende.

Udover vitamin E og antioxidanter, så har argan olie også et højt indhold af essentielle fedtsyrer heriblandt omega 3 og 6. Disse er, sammen med vitamin A, med til at holde huden elastisk og spændstig. De er også med til at gøre arganolie effektiv i forhold til at virke opstrammende på huden.

Arganolie er blevet kendt på grund af disse egenskaber, da det er sjældent at en enkelt olie kan opfylde så mange forskellige formål. Her er nogle af de vigtigste egenskaber:

  • Virker anti-aging idet den virker udglattende og opstrammende, samt bevarer hudens elasticitet.
  • Virker foryngende på grund af antioxidanterne der bl.a. beskytter mod påvirkninger udefra og regenererer cellerne indefra
  • Virker blødgørende og vedligeholder fugtbalancen i hud, hår og negle.
  • Reducerer irritation og inflammation
  • Har en anti-bakteriel effekt og kan bruges til at modvirke acne
  • Modvirker rødme og strækmærker
  • Har vist god effekt mod eksem og psoreasis

Hvordan bruger man argan olie?

Arganolie kan bruges direkte på huden som en blødgørende fugtighedskur. Man behøver kun bruge enkelte dråber for at få gavn af de positive egenskaber som olien indeholder. Gnid et par enkelte dråber i ansigtet og masser olien ind med bløde, cirkelrunde bevægelser. Olien trænger hurtigt ind i huden, den fedter ikke og det er ikke nødvendigt at tørre overskydende olie af. Olien kan være en del af din daglige skønhedsrutine og kan erstatte en fugtighedcreme.

På samme måde kan man erstatte sin bodylotion med arganolie. Smør den over hele kroppen efter et varmt bad. Lad olien trænge helt ind i huden og nyd den blødgørende virkning.

Argan olie er også velegnet til massageolie. Tilsæt evt. lidt af din yndlingsduft for at gøre olien mere velduftende eller til at få en aromatisk virkning.

Olien er også god som negleolie. Den virker både blødgørende og styrkende på neglene, især hvis du har tørre negle der nemt knækker. Neglene vil blive stærkere hvis du masserer dem med arganolie. Masser lidt olie ind i hver enkelt negl og huden omkring neglene. Gør det gerne inden du går i seng om aftenen. Eller lav et neglebad af arganolie og citronsaft, som er en blanding der virker blødgørende på neglebåndene og gør neglene blanke og strålende.

Håret har også godt af arganolie. Hvis du har tørt hår så kan du genvinde hårets naturlige fugtbalance med arganolie. Hvis du har krøllet hår så vil arganolie modvirke kruset hår, og i alle slags hårtyper kan man bruge arganolie for at gøre håret strålende blankt og blødt. Argan olie siges endda at være et effektivt middel mod hårtab og siges at kunne stimulere hårrøddernes aktivitet. Du behøver ikke være bekymret for fedtet hår eller hovedbund da olien hurtigt trænger ind i håret og efterlader det blødt men ikke fedtet.

Herunder kommer et par opskrifter på hjemmelavet skønhedspleje med argan olie.

Hjemmelavet ansigtsmaske:

Denne ansigtsmaske har en rensende og regenererende effekt på huden. I en lille skål blandes 1 spsk citronsaft med 1 spsk honning. Tilsæt ½ tsk argan olie og bland det hele godt sammen. Fordel masken på tør hud og lad den virke 10 min. hvorefter du vasker ansigtet med lunkent vand. Din hud vil føles blød og fornyet.

Hjemmelavet skrubbecreme;

Bland rørsukker med lidt argan olie og brug blandingen som en effektiv skrubbecreme. Brug helt fint sukker hvis du vil bruge skrubbecremen i ansigtet, og brug det lidt grovere sukker til resten af kroppen.

You may also like

Leave a Comment