Bedste kaffebønner til espressomaskine

by Milla

Jeg elsker køkkenmaskiner og jeg elsker også kaffe. Så jeg måtte naturligvis anskaffe mig en ordentlig kaffemaskine, ikke mindst fordi jeg går ret meget op i god kaffe – og også forhandler god kaffe via min netbutik Teacup.dk. Det er også her du finder de bedste kaffebønner til espressomaskine, simpelthen fordi jeg var nødt til at forhandle denne kaffe efter at have smagt den. Den er i rigtig god kvalitet og til en fornuftig pris.

Tidligere havde jeg en manuel espressomaskine men da den afgik ved døden efter nogle år på bagen, så ville jeg gerne prøve en fuldautomatisk espressomaskine. Der var flere årsager til dette, men de mest væsentlige var mængden af tid der skulle bruges både på brygning og på rengøring.

Mit formål var således en god kop kaffe på kortest mulige tid. Jeg valgte en maskine der kværner kaffebønnerne umiddelbart inden brygning. Jeg skal derfor ikke selv stå og kværne inden jeg brygger kaffen, og det er naturligvis et ret tidsbesparende punkt. Min maskine er langt fra den bedste hvis vi virkelig skal tale om kvalitetsbryg men det var mit første køb af denne type og jeg ønskede at afprøve om det var noget for mig uden at flænse mit dankort. Maskinen har nu kørt dagligt (læs: mange gange dagligt) i ca. 1 ½ år og den kører stadig upåklageligt. Det eneste minus er at den kræver afkalkning temmelig ofte.

Valg af kaffebønner til espressomaskine

Når man skal vælge de bedste kaffebønner til espressomaskine så skal man gå efter dem der er ristet til espresso. Dette er en ristemetode og espresso kaffebønner er således ikke en speciel type kaffesort som mange måske nok tror.

Espresso kaffebønner er således de samme bønner som der bruges til “almindelig” kaffe men de er ristet mørkere end de kaffebønner der bruges til f.eks. stempelkande eller filterkaffe.

En espressomaskine brygger kaffe anderledes end end kaffemaskine, og det tryk som espresso brygges under kræver en mørkere ristning af kaffebønnerne.

En sandhed med modifikationer

Ovenstående er den gængse, traditionelle opfattelse; espresso har igennem årtier været brygget på mørkristede kaffebønner, og en espresso kaffe vil ofte være et blend af forskellige kaffesorter.

Tidligere blev en espresso baseret på Robusta kaffebønner; de er billige, mere koffeinholdige og smager ensartet når de ristes mørkt. Robusta kaffe smager dog ikke altid specielt godt, og idag er de fleste gået over til Arabica ihvertfald når vi taler om kvalitetskaffe. Robusta kaffe bruges i de billige kaffeblandinger vi kender fra supermarkedets hylder, og hvis man sætter pris på god kaffe så skal man holde sig fra dem. (Ja – det skrev jeg!)

Idag, hvor der findes flere og flere baristaer rundt omkring i verden, så er det dog også blevet et udpræget fænomen at brygge espresso på de mere lysristede kaffebønner, samt at bruge Single Origin kaffebønner. De lysristede kaffebønner kan give en mere aromatisk kop kaffe med flere smagsnuancer, og det er muligt at få nogle helt specielle nuancer frem ved at eksperimentere med ristningsgraden.

Generelt, som en overordnet “regel” kan man sige, at de mørkristede kaffebønner er rigtigt gode til mælkebaserede espressodrikke såsom cappuciono, café au lait, cortado og caffe latte. Her vil man gerne have en “klassisk” mørk espresso med en rig crema. Drikker man espresso uden mælk kan man sagtens prøve sig frem med nogle mere lysristede varianter. Scott Rao har skrevet en interessant artikel om emnet hvor han beskriver emnet i mange flere detaljer end jeg kan komme ind på her: kaffebønner vs. espresso

Mine favoritter

Jeg holder meget af mælkebaserede kaffedrikke og starter gerne dagen med en dobbelt espresso med varm mælk. Her bruger jeg gerne en mørkristet espresso og helst i den økologiske variant. Jeg bruger gerne denne:

Økologisk espresso

Det er en økologisk espressoblend der bliver ristet på et lille, men traditonsrigt risteri i Odense, hvor man har håndristet kaffe igennem mange år. Her ristes kaffen manuelt, og man bruger sanserne til at nå frem til den helt rigtige ristning – i modsætning til mange andre der bruger computerstyrede kafferistere. Der oser af god kaffe når man træder ind i kafferisteriet her.

Er økologi ikke et krav så laver de også en rigtig god Classic Espresso som er håndristet efter gamle italienske traditioner.

You may also like

2 comments

Anne januar 13, 2021 - 9:49 am

Hej, hvad hedder kaffen du beskriver, og hvor kan den købes?

Reply
Milla januar 31, 2021 - 8:13 am

Jeg er selv begyndt at forhandle den i min netbutik http://www.teacup.dk/kaffe

Reply

Leave a Comment