Få rent vand med en kulstang

by Milla

Det seneste halve års tid har vi flere gange hørt om problemer på de danske vandværker. Der har været for højt indhold af pesticider i det danske drikkevand. Det i sig selv er jo alarmerende – for ingen ved hvor lang tid der har været for høje værdier i drikkevandet. Så mange af os er nok bekymrede for hvor længe vi rent faktisk har drukket vand med pesticider i for vi vil jo gerne være sikre på, at vi har rent vand i vandhanen.

Jeg skrev en email til vores lokale vandværk da der var problemer her. Jeg fik svar om, at de var ved at udbedre problemerne, og at der ikke var nogen umiddelbar sundhedsrisiko forbundet med at drikke vandet. Men ingen ved jo hvad de længerevarende risici er.

Jeg gik derfor på jagt for at finde et vandfilter der kan forbedre drikkevandet hjemme i husholdningen. Der findes mange forskellige måder at rense vand på, ligefra store (og dyre) vandrensningsmaskiner til hjemmebrug og til små vandfiltre der kan puttes i drikkevandet.

Herhjemme er vi nu gået over til at bruge en kulstang af aktivt kul nærmere betegnet en Binchotan kulstang. Det kan måske virke lidt underligt at rense vand med aktivt kul men det har været brugt i Japan i hundredevis af år. En Binchotan kulstang, også kaldet en Sumi Stick, er fremstillet af aktivt kul fra træer, der brændes til kul ved meget høje temperaturer, hvorefter det køles af i sin egen aske.

Hvad gør en kulstang af aktivt kul?

Aktivt kul kan bruges til at rense mange forskellige ting. Det kan fjerne urenheder, dårlig lugt og generelt forbedre kvaliteten af drikkevandet. Aktivt kul bruges fx. også på hospitaler ved forgiftninger. Så aktivt kul er altså et anerkendt middel til rensning og der er ikke noget hokus pokus over det.

Aktivt kul er et effektivt middel til at rense vand for pesticider viser en rapport fra Miljøstyrelsen.   Aktivt kul har et enormt stort overfladeareal, og har en ru og porøs overflade, der binder de uønskede urenheder til overfladen og beriger vandet med mineraler og gør det blødt. Nogle vandværker bruger filtre af aktivt kul til at rense vandet så hvorfor ikke også gøre det derhjemme?

Der findes forskellige former for vandfiltre af aktivt kul til hjemmebrug. Du kan fx. købe et vandfilter til at sætte på vandhanen, hvilket er en af de omkostningsrige løsninger. Det skal også udskiftes og vedligeholdes. Du kan også købe en speciel kande, hvor der indsættes et kulfilter. Dem har jeg også brugt tidligere men jeg synes dog der er for meget plasticspild forbundet med denne løsning. Nu køber jeg bare kulstænger og putter dem direkte i drikkevandet.

Hvordan bruger man Binchotan kulstænger?

En Binchotan kulstang puttes direkte i drikkevandet. Når den ligger i vandet et stykke tid, så binder den urenheder til overfladen som er ru og porøs. Den fjerner uønsket smag i vandet, og gør vandet blødt. Den tilfører desuden mineraler til vandet. Du kan således lave dit eget gourmet-vand derhjemme, nemt og billigt.

En kulstang skal ligge i vandet i noget tid for at virke. Det optimale er, at lade den ligge i 8 timer, hvorefter den har nået den optimale effekt. Men lidt tid er bedre end ingen tid, så allerede efter 1 time kan du mærke forskel i vandets hårdhed. Hjemme hos os bruger vi vandflaske med aktivt kul som vi kan opbevare i køleskabet. På den måde har vi hele tiden rent drikkevand klar til brug.

Kulstænger skal renses efter noget tids brug. Generelt set skal man give dem et opkog efter 3 måneder, hvor filteret koges i rent vand i ca. 10 minutter. Herefter skal det tørre og så er det klar til brug igen. Men bruger man det hele tiden kan man gøre det lidt hyppigere. Du vil kunne smage en forskel når det er tid til at rense din kulstang da effekten vil dale med tiden.

En kulstang har en levetid på 6 måneder. Herefter skal den kasseres. De kan med fordel knuses og komposteres da de udgør en fremragende gødning til køkkenhaven. Du kan også knuse kullet og putte det i dine potteplanter. Eller du kan bruge det som luftfrisker i hjemmet. Drys det f.eks. i kattebakken eller brug det som lugtfrisker/fugtopsamler i køkken- eller garderobeskabene. Det kan virkelig bruges til mange ting, koster ikke ret meget og har en helt naturlig livscyklus.

kulstang aktivt kul

You may also like

Leave a Comment