Greenies – Bliv Sund med en Grøntsagssmoothie

by Milla
Man kan efterhånden finde en grøntsagssmoothie alle vegne; på hylderne i supermarkedet, på caféer og på de helt særlige juicebarer der har specialiseret sig i disse sunde og farverige drikke, nemlig de sunde smoothies. Hvor sunde smoothies tidligere var noget vi forbandt med masser af frugt og måske lidt yoghurt, så er det idag blevet specielt populært at drikke de såkaldte greenies; en grøntsagssmoothie baseret på grønne grøntsager, såsom spinat, grønkål, selleri, agurk og andre grønne grøntsager.
Ved at drikke en grøntsagssmoothie kan man få dækket del af sit daglige behov for både vitaminer, mineraler og fibre. Og da vi jo alle godt ved at vi skal spise masser af grønt hver dag, så kan det nogle gange være nemmere at få lidt af sin daglig ration i flydende form. Ved at tilberede grøntsagerne som en grøn smoothie så får man stadig nogle af de gode fibre fra de grønne blade, så man bliver mere mæt end hvis man drikker en grøn juice. Der er desuden mange gode grunde til at drikke en grøntsagssmoothie dagligt, og nogle af disse vil vi kigge nærmere på herunder.
 

Gode grunde til at drikke grøntsagssmoothies:

Der er adskillige gode grunde til at drikke grøntsagssmoothies dagligt. De grønne grøntsager der giver en greenie den særlige dybgrønne farve er særdeles rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og giver en del af de næringsstoffer kroppen har brug for, for at fungere optimalt. Nogle af de mest anvendte ingrendienser til greenies er de mørkegrønne grøntsager såsom f.eks. grønkål, spinat, bladselleri eller broccoli. Fælles for nogle af disse grøntsager er, at de er:
 • Rige på fibre, fattige på fedt og kalorier. Det betyder at de fylder godt i maven, og er med til at give en god mæthedsfornemmelse uden at bidrage med ret mange kalorier i energiregnskabet.
 • Gode for fordøjelsen
 • Proppet med gode vitaminer og mineraler. F.eks. grønkål er rig på magnesium, folat, jern, A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin og har desuden et højt indhold af calcium. 100 g grønkål indeholder næsten dobbelt så meget calcium som 100 g mælk (kilde: ernæringsfokus.dk) så hvis man drikker en grøntsagssmoothie med masser af grønkål kan man få dækket en væsentlig del af sit dagsbehov.
 • Virker anti-inflammatoriske og er med til at bekæmpe betændelsestilstande i kroppen. Starter man på en anti-inflammatorisk diæt er greenies som regel noget af det første man skal tilføre sin kost.
 • Virker udrensende på kroppen
 • Gode for muskler og led
 • Gode for hjernens funktioner

Hvorfor vælge grøntsagssmoothies fremfor frugtsmoothies:

Frugt er med til at søde en smoothie og gøre dem lækre og dessertagtige, og der er ikke noget i vejen for, at putte lidt frugt i sin smoothie. Men greenies er et bedre valg hvis man ønsker at drikke sunde smoothies for den næringsmæssige værdi. Grønne smoothies er med til at stabilisere blodsukkeret, de giver en god mæthedsfornemmelse og indeholder generelt færre kalorier end smoothies der er baseret på frugt.

Frugt er selvfølgelig sundt og næringsrigt i en smoothie men man risikerer hurtigt at få alt for mange kalorier ved at drikke frugt smoothies én eller flere gange dagligt. Mange mennesker har brug for at øge deres indtag af frugt og grønt, men der er som regel et større behov for at øge indtaget af grøntsager fremfor frugt. Frugt indeholder som regel flere kalorier end grøntsager pga. det høje indhold af naturligt frugtsukker. Derfor kan man hurtigt få for mange kalorier ved at indtage frugtsmoothies. Grøntsagssmoothies er derimod mere kaloriefattige men kan bidrage til væsentlig del af det daglige indtag af grøntsager.

I et sundhedsmæssigt perspektiv, og især hvis man ønsker et vægttab, så er det bedst at gå efter grøntsagssmoothies baseret på grønne grøntsager. Man kan dog sagtens søde sin greenie med et stykke frugt hvis man ønsker det for smagens skyld. Fokuser på at 2/3-dele af din greenie bør udgøres af grøntsager for at være mest muligt på den sunde side.

Hvorfor skal man drikke sine grøntsager?

Du kan hæve dit indtag af grøntsager ved at indtage dem i en greenie. Hvis du ser på mængden af grøntsager i en enkelt grøntsagssmoothie så kan du faktisk indtage større mængder grønt ved at indtage dem i flydende form fremfor at spise dem. De fleste mennesker spiser grøntsager til frokost og aftensmad, men mængderne er ikke altid store nok til at leve op til de generelle kostråd.

Ved at tilberede grøntsagerne i flydende form kan du indtage større mængder af grønt på én gang, og det kan du f.eks. gøre til både hovedmåltiderne og som mellemmåltiderne. Hvis du bruger grøntsagssmoothies som mellemmåltid, men du egentlig ikke er specielt sulten, så kan du tilføje lidt ekstra vand eller isterninger, så du får den flydende som en juice og derved føles mere som en drink end som et egentlig måltid.

En anden fordel ved greenies er, at grøntsagerne er lettere at fordøje. Du hjælper din fordøjelse ved at køre grøntsagerne igennem blenderen så kroppen skal ikke starte fordøjelsesprocessen helt på samme måde som når du spiser en stor mængde grønne grøntsager, hvilket godt kan være lidt hårdt for fordøjelsen. Synes du alligevel det er en belastning for dit fordøjelsessystem så kan du sagtens dampe dine grønne grøntsager let før du putter dem i blenderen. Ved at dampe dem nænsomt i kort tid bevarer du stadig mest muligt at de sunde næringsstoffer.

Basis grøntsagssmoothie opskrift:

 • 2 dl væske f.eks vand, grøn te, plantemælk
 • 1 håndfuld frossen frugt, hvis man ønsker en sødere smag
 • 3 håndfulde grønne grøntsager f.eks. grønkål, spinat, broccoli, bladselleri, bok choy, bladbede, rucola, salat, savoykål, mælkebøtteblade, brændenælde, basilikum, persille, kørvel, hvedegræs, mynte etc.
 • 1 blød frugt f.eks. banan eller avocado hvis man ønsker en tyk konsistens (kan udelades)
 • 2 spsk “fyldere” f.eks. blendede mandler, hørfrø eller nøddesmør
 • 2 spsk proteinpulver
 • evt. en spsk planteolie
 • Isterninger

 

Kør alle ingredienserne igennem din smoothie blender og nyd den iskold. Du kan variere ingredienserne alt efter smag og behag.

You may also like

Leave a Comment