Grøn Te – Q&A

by Milla

Som ejer af en online tebutik så får jeg ofte en masse spørgsmål om grøn te og om te generelt. Dem er jeg altid glad for, da jeg synes det er skønt når jeg møder folk med interesse om emnet og en lyst til at vide mere.

Derfor har jeg samlet nogle af de hyppigste spørgsmål om grøn te her, så du kan læse med, hvis du også har lyst til at læse mere om te.

Hvad er grøn te?

Grøn te er en type te, der er fremstillet af blade fra teplanten Camelia Sinensis. Det er den samme plante som også sort og hvid te kommer fra, og det der adskiller grøn te fra sort og hvid te er forarbejdningen. Altså måden tebladene er behandlet på efter plukning. Når tebladene plukkes, hviler bladene og så forarbejdes teen ved opvarmning, rulning og tørring.

Tebladene opvarmes ved dampning eller ristning og dette sker for at stoppe den oxidering der naturligt vil forekomme i bladet. Man dræber de enzymer der naturligt forårsager iltning. Dette gøres for at bibeholde flest mulige antioxidanter.

Efter opvarmningen, som også sikrer at teen renses for urenheder eller bakterier, så skal tebladene rulles til den form og størrelse der ønskes. Herefter skal tebladene tørre.

Det er alfa og omega, at grøn te brygges ved den rette temperatur, hvilket er ca. 85 grader. Ikke under 80 og ikke over 90. Overholder man ikke dette vil teen blive bitter. Mange mennesker har en opfattelse af at grøn te er bitter, men det er ikke tilfældet hvis man overholder bryggetemperatur og trækketid. Grøn te skal typisk trække 3-4 min.

Der findes mange forskellige typer af grøn te, både forskellige planter af Camelia Sinensis, og så afhænger det færdige produkt også af klima, dyrkningsmetode, højde, luftfugtighed, sol, skygge mm.

Er der koffein i grøn te?

Ja, der er koffein i grøn te. Mange mennesker har opfattelsen af at grøn te er koffeinfri, men det er ikke tilfældet. Dog har grøn te et langt lavere indhold af koffein end kaffe og sort te. Man siger som tommelfingerregel, at sort te indeholder halvt så meget koffein som kaffe, og grøn te indeholder halvt så meget koffein som sort te. Men igen så afhængere koffeinindholdet af den specifikke type grøn te.

Hvilken grøn te er bedst?

Det er umuligt at svare på – for smag og behag er forskellig. Jeg støder af og til på folk som tror de ikke kan lide grøn te – de har opfattelsen af at det er en sur, bitter drik som de oftest kun har stiftet bekendtskab med få gange og derefter blevet skræmt fra vid og sans.

Som oftest skyldes det kvaliteten af teen samt at den ikke er brygget korrekt. Som tidligere nævnt var vi inde på bryggetemperatur og trækketid, som værende alfa og omega for den færdige kop te.

Generelt set vil jeg sige, at løs grøn te er bedst. En løs te med store, hele blade, gerne håndrullet. Så er man sikker på, at kvaliteten er i top. Som tommelfingerregel bør man købe løs te, selvom der også er enkelte firmaer der laver tebreve af te i god kvalitet. Men går man efter de billige varianter i supermarkederne, så er det ofte nogle meget triste rester der ender i tebrevene.

En teplantage i Asien vil typisk have nogle faste kunder de leverer til, og de gode kvaliteter leveres typisk til tehandlerne, hvor “supermarkeds-teerne” består af de rester der ikke kunne sælges til tehandlerne. Så der er uden tvivl forskel i kvaliteten.

Er grøn te sundt?

Ja, grøn te er uden tvivl en af de sundeste drikke du kan vælge at drikke. Grøn te er spækket med antioxidanter bestående af polyfenoler, catechiner og flavonider. Disse er bevaret så vidt muligt i grøn te ved at iltningsprocessen inde i bladet er stoppet på et tidligt stadie. Desuden er grøn te nænsomt behandlet, hvilket også er med til at bevare nærinsstofferne. Grøn te indeholder også vitaminer især E- og C-vitamin.

Udover at være en sund drik, så findes grøn te også som kosttilskud, hvilket siger lidt om, hvor sund planten rent faktisk er. Der forskes bl.a. også i at grøn te har vist sig som værende positivt i forhold til kroppens celler . Læs evt. mere om det her: Grøn te

Hvilken grøn te er sundest?

Der findes utallige forskellige former for grøn te og alle former for grøn te vil have et naturligt indhold af vitaminer og antioxidanter. Men igen, så er det vigtig at gå efter god kvalitet – et stort, helt blad der får plads til at udvikle sig i det varme vand. Hvis man kigger efter disse kriterier, så betyder det ikke så meget – det er vigtigt at man drikker en te man rigtig godt kan lide, da chancen for at man får drukket ca. 3 kopper om dagen så er større.

Er du interesseret i at se hvilke typer grøn te vi forhandler hos Teacup.dk så klik på linket.

You may also like

Leave a Comment