Hjemmelavede Klejner

by Milla

For første gang nogensinde, har jeg kastet mig ud i at prøve at lave hjemmelavede klejner. Jeg har altid været ret forskrækket over mad der skal koges i olie, så det har jeg ikke haft mod på før – men én gang skal jo være den første, og det skulle vise sig, at det ikke ville blive den sidste, for klejnedåsen blev tømt på få dage. Det var åbenbart familiens yndlingssmåkage. Så idag skal der bages nogle flere, så dåsen kan blive fyldt inden jul.

Jeg tog den 11-årige med i køkkenet, og selvom børn og rygende varm olie ikke altid er en tiltalende aktivitet, så gik det over al forventning. Han synes det sjoveste var at holde øje med dem i olien, og det var også ham der stod for at tage dem op når de var klar, så jeg fik tjansen om at folde dem i den berømte klejne-sløjfe. Som den kitchen-gadgets-nørd jeg er, så har jeg (jo selvfølgelig) en klejnespore som giver klejnerne en takket kant, hvilket egentlig gør dem ret fine.

Opskriften jeg har brugt er fra La Glace og jeg synes den er rigtig god fordi den får god smag af citrusfrugter, og så er dejen nem at arbejde med. Der kommer ca. 40 klejner af denne opskrift alt afhængig af hvor store man laver dem. Der står vegetabilsk olie i opskriften, og ofte anbefales raps- eller solsikkeolie. Jeg brugte halv solsikke- og halv olivenolie. Det blev udmærket og uden smag af olie. Olien skal være varm nok inden man putter dejen i. På den måde “forsegles” dejen så olien ikke trænger ind i selve dejen, og dejen suger ikke olie. Så resultatet var slet ikke så fedtet som jeg nogle gange har frygtet.

Hjemmelavede klejner opskrift:

180 g smør
115 g sukker
3 æg
½ dl fløde
450 g mel
skal fra 2 økologiske citroner
skal fra 1 økologisk appelsin
2 tsk. kardemomme
lidt salt

Smør og sukker røres blødt, jeg gjorde det i en røremaskine. Herefter tilsættes fløde, æg, citrus, krydderier og mel. Dejen røres sammen og stilles på køl ca. 1 times tid.

Herefter rulles dejen ud og der skæres “romber” som skæres i midten, hvorefter klejnen vrides. Den lægges i rygende varm olie, og bager kort tid indtil den er flot gylden på begge sider. Læg den på papir og lad den køle af.

Nogle kan godt lide at drysse med kanelsukker, og andre putter glasur på.

You may also like

Leave a Comment