Hjemmelavet Iste

by Milla

Hjemmelavet iste er noget de fleste kan lide. Man kan nemlig lave den helt efter sin egen smag. Og når man først er gået over til at lave den hjemmelavede version så er der ingen vej tilbage. Den købte version med store mængde sukker og minimale mængder te kan godt blive på hylden i supermarkedet – den finder ikke vej til dit køleskab igen når du har prøvet denne version.

Der findes flere forskellige måder at lave iste på. Hører man til typen der gerne vil lave mindst muligt – og gøre det så nemt og hurtigt som det overhovedet kan blive, så kan man anskaffe sig en stempelkande.

Man kan nemlig lave hurtig og lækker iste med en stempelkande, dog bør man holde sig til urtete og/eller rooibos te som ikke indeholder garvesyre og heller ikke bliver bitter. Man brygger blot sin yndlingste på ganske normal vis, og når den har trukket længe nok – lidt længere end normalt – så trykker man stemplet i bund. Herefter fyldes et glas med isterninger og teen hældes over – efter få minutter har man nem og hurtig iste.

Teen kan nu stå på stempelkanden og køle af indtil man er klar til næste glas. Drikker man ikke hele kanden så kan den blot stilles i køleskabet.

Nemt og hurtigt! Anbefalede teer til denne metode er Cool Mint, Sydafrikas Stjerne, Golfblanding og alle urteteerne fra Min Yndlings Te.

Hjemmelavet iste – den varmbryggede metode:

Du kan lave hjemmelavet iste efter den varmbryggede metode i din tekande eller i en gryde. Du kan bruge en hvilken som helst slags te, også sort te og grøn te, men du skal huske at overholde trækketiderne så teen ikke bliver bitter. Mine favoritter er Mango Jazz, Den 7. Himmel, Bedstemors Rabarberte, Hvid Kvæde, Sweet Lady, Morning Melody og Mellow Mandarine.

Du skal beregne lidt mere løs te end normalt, da teen skal være stærkere fordi den fortyndes med isterninger. Beregn derfor 4-5 spsk løs te pr. liter vand.

Kog vandet op i en gryde, eller din elkedel. Hvis du bruger en gryde så kan det anbefales at bruge et engangstefilter, f.eks. et af vores fyld-selv tebreve som du fylder godt op. Bruger du din tekande brygger du blot som normalt. Bruger du sort eller grøn te, så skal du overholde trækketiderne og grøn te skal ikke overhældes med helt kogende vand, så her skal du justere vandtemperaturen til ca. 80 grader.

Ønsker du at søde din iste med sukker, så er det en god idé at bruge rørsukker, da det giver teen en mere fyldig sødme, og det er vigtigt at opløse sukkeret mens teen er varm.

Når teen har trukket skal tebladene fjernes, og teen skal køles af eller blandes med isterninger. Hæld isteen på en kande eller flaske og opbevar den i køleskabet.

Koldbrygget iste

Man kan også brygge iste på den koldbryggede metode – denne metode giver en mild iste med nogle delikate smagsnuancer. Teen trækker i koldt vand og smagen udvikler sig over mange timer i køleskabet. Koldbrygget iste må gerne trække natten over i køleskabet, så bliver den rigtig god.

Når du laver koldbrygget iste så skal du bruge ca. 1,5 gange så meget løs te som når du laver almindelig te. Dvs. til en liter vand skal du beregne 3-4 spsk løs te. Du kan brygge alle typer te på den koldbryggede metode.

Hæld teblade og vand i en passende kande og lad det stå ca. 12 timer i køleskabet. Det anbefales at lade bladene ligge løst i kanden og så si dem fra. Du kan også bruge et filter, men du opnår den bedste kvalitet ved at lade bladene flyde frit i vandet.

Herefter sies teen fra og teen hældes over på en flaske. Ønsker du at søde din iste, så kan du lave en sirup, hvor du opløser lidt sukker i noget varmt vand, som du derefter hælder i isteen. Sukker kan ikke opløses ordenligt i koldt vand, så du vil ikke få det optimale ud af at hælde sukker i, det er bedre at opløse sukkeret først.

Mange af de lækre teer har dog slet ikke behov for at blive sødet, så hvis du gerne vil undgå sukker, så kan det anbefales at gå efter nogle af de teer der indeholder lakridsrod, som vil give isteen en naturlig sødme.

You may also like

Leave a Comment