Økologisk Tøj

by Milla

Jeg har en netbutik hvor jeg forhandler økologisk tøj og accessories i bæredygtige materialer. Det har jeg haft i snart 10 år, og jeg startede den fordi jeg var begyndt at købe økologisk tøj til mit første barn, og derfor undrede mig over, at det var så svært at finde bæredygtigt tøj til voksne. Udbud og efterspørgsel hænger jo som bekendt samme, så der måtte altså være rigtigt mange der gerne ville klæde poderne på uden kemikalier, men derimod så lidt igennem fingre med det til sig selv. Men der måtte da være andre som mig? Efter lang tids overvejelse startede jeg Love of Green og ganske rigtigt så var der mange andre der tænkte som mig.

Tøjindustriens synder

Vi lever i en verden, hvor flere og flere får øjnene op for, at vi skal være bedre til at tage hånd om hinanden og om miljøet. Vores levemåder og vores forbrugsvaner har stor indflydelse på vores omverden, og planeten har svært ved at klare den enorme co2 udledning, som der foregår hele tiden. Det er dog de færreste der tænker over, hvor stor en synder tøjindustrien i virkeligheden er.

Tøjindustrien forurener rigtig meget, og er ansvarlig for mange menneskeliv både på grund af tøjproduktionen, men også på grund af dyrkningen af materialerne til tekstilerne. De tekstiler som man bruger til at fremstille tøj, f.eks. bomuld, viscose, polyester, silke etc. kræver store mængder af kemikalier i fremstillingen og bearbejdningen. Indfarvning, garvning, blødgøring af tekstiler er også noget der kræver masser af giftstoffer. Da tøjproduktion primært foregår i udviklingslande bliver der ikke taget højde for udledningen af disse giftstoffer, så de ryger ofte direkte ud i naturen eller ud blandt menneskers daglige færden. Dertil kommer at de mennesker der arbejder i tøjindustrien ikke har det rette beskyttelsesudstyr, og derfor kommer i kontakt med giftstoffer i deres daglige arbejde.

Bomuld er noget af den type stof der bruges til rigtig meget tøj. Bomuld gror på planter mange steder i Asien, Afrika og Rusland, men også i mange andre lande. Bomuldsproduktion kræver rigtig mange pesticider, som forurener jorden og drikkevandet, og som gør bønderne syge fordi de kommer i kontakt med giftstofferne på daglig basis.

En stor del af det bomuld der bruges til tøjindustrien bliver dyrket i Indien. I Indien finder man nogle af de fattigste mennesker i verden, og mange arbejder med bomuldsproduktion som deres eneste indtægt. For at kunne leve op til de store krav fra de vestlige modemærker, skal de producere store mængder bomuld, og deres produktion skal hele tiden øges i takt med at efterspørgslen stiger på grund af det høje forbrug. For at øge produktionen benytter man sig af pesticider som gør, at man får det maksimale ud af planterne. Man holder skadedyr væk og man sørge for en unaturlig stor vækst af den enkelte plante. Giftstofferne kommer typisk fra europæiske virksomheder, et af verdens største pesticidefirmaer hører til i Danmark. Pesticiderne er dyre for de indiske bomuldsbønder, så de er ofte nødt til at sætte sig i en stor gæld for at betale for giftstoffer. Der findes mange grumme historier om bomuldsbønder der er endt i en uendelig spiral af gæld som de ikke kunne se en ende på, og derfor endte med at tage sit eget liv i stedet. Denne industri har set mange triste menneskeskæbner.

Dertil kommer den voldsomme påvirkninig af miljøet. Giftstofferne trænger ned i jorden og forurener jord og drikkevand. Dette har store helbredsmæssige konskvenser for arbejderne og for beboerne i de nærliggende landsbyer.

Kan man løse problemerne ved at købe økologisk tøj?

Man kan måske ikke løse alle problemerne, men man kan vælge økologisk tøj hvis man vil være med til at nedbringe problemerne i tøjindustrien. Der findes idag en masse tøjfirmaer, som arbejder for en bæredygtig produktion af både råvarer og tøj. Dette giver en mindre påvirkning af naturen og miljøet, og det er bedre for de mennesker der arbejder på tøjfabrikkerne.

Der kommer hele tiden flere og flere alternativer til den konventionelle tøjindustri, og det bliver nemmere og nemmere at finde bæredygtigt tøj, og det er ikke altid dyrere. Hvis man gerne vil klæde sig i økologisk tøj, så kan man kigge efter tekstiler som kan dyrkes økologisk, f.eks. økologisk bomuld, silke, hamp, bambus eller hør. Der er sket meget indenfor den bæredygtige mode, og man skal ikke længere forvente noget brunt, beige og kedeligt, for der findes masser af smart og farverigt økologisk tøj, så man sagtens kan klæde sig smart på og samtidig undvære mange skadelige stoffer.

You may also like

Leave a Comment