Den bedste pirog opskrift

by Milla

Jeg har længe gået og ledt efter den bedste pirog opskrift, og nu tror jeg endelig det er lykkedes mig. En god pirog er, efter min mening, én der er fast i dejen men samtidig blød.

Jeg bager gerne pirogger som jeg putter i fryseren til børnenes madpakker, så det duer ikke hvis de er hårde efter en tur i fryseren. Så jeg bager som regel en stor portion, som jeg fryser ned, og så kan jeg tage 2 styks ud pr. barn, som så ligger og tøer op i skoletasken. Vi tager dem også ofte med på ture eller rejser – de er f.eks. geniale at have med på en køre- eller flyvetur.

Jeg er glad for denne opskrift fordi den indeholder lidt rugmel, som gør dejen grov – men den er samtidig blød at bide i. Der skal være det rette forhold mellem dej og fyld. Med en god pirog opskrift der indeholder fuldkorn kan du faktisk få et komplet måltid, hvis du også tilsætter godt med grøntsager samt en proteinkilde såsom kød eller bælgfrugter.

Pirog opskrift:

 • 6 dl lunkent vand
 • 1/2 pk økologisk gær (eller ca. 1 pk almindeligt)
 • 2 tsk salt
 • 4 spsk olivenolie
 • 300 g rugmel
 • 800 g hvedemel
 1. Gæren opløses i vandet. Jeg bruger altid økologisk gær, og jeg synes som regel jeg kan bruge mindre når jeg bruger økologisk, da jeg synes det har en bedre hæveevne, og giver mere gærsmag end konventionelt gær. Har du det ikke som mig, så bruger du bare almindeligt gær.
 2. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det hele godt sammen. Jeg kører dejen på røremaskine indtil den slipper i kanterne.
 3. Lad dejen hæve til den er hævet godt op og er blød og smidig. Det tager som regel en times tid i en overdækket skål.
 4. Mens dejen hæver kan du lave fyldet.
 5. Dejen rulles ud og skæres i cirkler. På hver cirkel placerer du lidt fyld på den ene side og dækker over med den anden side, hvorefter du presser kanterne sammen. Jeg har en pirog udstikker til formålet, men det er ikke nødvendigt. Jeg har bare en forkærlighed for køkkengadgets.
 6. Dejen bør ikke være tykkere end max. ½ cm da du så vil få for meget dej i forhold til fyld. Du kan ellers lave piroggerne lige så store/små som du synes i diameter.
 7. Placer dem på en bageplade efterhånden som du fylder og lukker. Sørg for at de er lukket godt i kanterne så de ikke åbner sig under bagning.
 8. Lad dem hæve igen i ca. 20 min. Pensl med æg og drys evt med sesam eller jomfru i det grønne.
 9. Bag dem ved 200 grader i ca. 10 minutter (alt afhængig af størrelsen)

Forslagtil fyld:

Mine børn elsker dem med krydret oksekød. Men jeg laver også ofte vegetariske pirogger. Man kan variere fyldet i uendeligheder. Det er kun fantasien der sætter grænser. Men her kommer nogle forsklag:

 • Krydret oksekød med karry: hak nogle løg og steg dem i lidt olie. Tilsæt en god karry og svits det godt af på panden sammen med løg og olie. Tilsæt hakket oksekød, salt, peber og steg det hele godt igennem. Du kan evt. putte lidt reven gulerod i for at få lidt grønt med også.
 • Krydret marokkansk oksekød: Samme som ovenstående, men tilsæt lidt ras el hanout. Smag til så smagen er så intensiv som du ønsker.
 • Indisk kartoffelfyld: Steg løg på en pande i lidt olie. Tilsæt hakkede, kogte kartofler og steg med i lidt garam masala. Tilsæt også lidt grønne ærter. Smag til med salt og peber.
 • Squash- og kikærtefyld: Steg finthakket løg, finthakket squash og hvidløg på en pande i lidt olivenolie. Tilsæt kogte kikærter eller kikærter fra dåse. Tilføj krydderi efter humør; jeg kan godt lide at lande karry i.
 • Tomat og ost: Lav en lækker cremet tomatsauce af hakket løg, hakkede friske tomater som du steger på en pande i lidt olivenolie. Jeg blander gerne lidt revet mozerella i, og så krydrer jeg med hvidløgssalt og Italiensk Blanding fra Puk’s Delikatesser. Det giver en rigtig god smag. Du kan også sagtens gemme lidt ekstra grøntsager f.eks. fintrevet squash eller gulerødder.

Har du andre gode forslag til fyld til denne pirog opskrift så kom gerne med forslag i kommentarerne.

You may also like

1 comment

Sion marts 20, 2021 - 11:09 am

1) Bages ved 200 grader? Varmluft ovn, almindelig eller oven under varme ovn?

2) 200 grader kan også skrives som 200° C, for at skrive ° vælges AltGr + Shift + 0 (nul) Tasterne skal aktiveres i den angivene rækkefølge!

Reply

Leave a Comment