Sådan laver du hjemmelavet plantefars

by Milla

Jeg har længe ledt efter en rigtig god plantefars opskrift, som jeg kan bruge til hjemmelavede vegetarbøffer eller vegetar frikadeller uden at mine børn ville sukke efter kød ved middagsbordet. Med denne plantefars opskrift kan du lave alle retter, som indeholder plantefars – her på billedet er det brugt som fyld til tacos, og jeg har derfor tilsat mexicansk krydderi. Linserne er dog ikke blendet på billedet, men man kan gøre begge dele alt efter, hvilken konsistens man foretrækker. Skal det “camoufleres” som kød, så er det en god idé at blende det hele, som plantefars opskriften herunder angiver.

Det skal lige siges, at vi ikke er vegetarer, og nok heller ikke lige umiddelbart bliver det – men jeg stiler dog efter at have ihvertfald 3-4 kødfri dage om ugen. På den måde, synes jeg vi får en ret god balance herhjemme. De øvrige dage spiser vi fisk og økologisk kød, som vi køber hos nogle her i området, hvor vi bor.

Jeg har prøvet forskellige plantefars opskrifter, som jeg har fundet rundt omkring på nettet, men ingen af dem har jeg kunne “snyde” børnene med (ja, jeg ved godt, at de ikke bliver snydt – men i ved nok, hvad jeg mener).

Jeg begyndte derfor at eksprimentere med opskrifter selv, og jeg har nu opnået et resultet, som gjorde, at alle spiste sig mætte uden at nævne ordet kød en eneste gang. Første gang jeg lavede det, nævnte jeg ikke at det var plantefars, og ingen kommenterede på det. Så det vil jeg betegne som en reel success.

Jeg vil nu prøve at gengive opskriften, men da jeg ikke “kan finde ud af” at måle/veje når jeg laver mad – jeg kører det hele på gefühl, så skriver jeg det i cirka mængder, og så handler det hele blot om konsistensen inden tilberedning. Jeg laver plantefars af, hvad jeg lige har i køkken- og køleskab, men den vigtigste ingrediens er dog champignon eller andre svampe. Men det må i ikke sige til mine drenge, for det kan de ikke lide!

Plantefars opskrift:

  • 1 bakke champignon
  • 1 stort løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 700g blandede rodfrugter (gulerod, kartofler, søde kartofler, pastinak, selleri og vigtigt; 1 stor rødbede for farven)
  • 2 dl grønne eller brune linser
  • 1-2 æg
  • ½ dl olivenolie
  • mel, havregryn, gryn, rasp, opblødt brød mm. (hvad du har og har lyst til at bruge)
  • salt, urtesalt peber og masser af krydderier. En barbecue blanding giver “kødsmag”, men du kan bruge hvad som helst du kan lide. Og brug gerne masser.

Sådan laver du din plantefars:

Løg, hvidløg og champignon finthakkes. Jeg bruger min Bamix foodprocessor – jeg kan godt lide konsistensen den giver. Rodfrugter skæres i mindre stykker og koges sammen med linser. Når de er kogt køres de også en tur i maskinen, indtil det har konsistens som hakkekød.

Bland “farsen” i en skål og rør æg og “bindemiddel” i, samt olivenolie. Olien giver en god smag til din plantefars og bør ikke udelades. Brug en god olivenolie i høj kvalitet – ikke noget med de harske olier der ofte sælges i supermarkederne. Ekstra jomfru olivenolie har den bedste smag.

Steg gerne en vegetar frikadelle alene i første omgang, og smag på den – så du kan tjekke at smag og konsistens sidder lige i øjet. Tilføj evt. ekstra bindemiddel og/eller krydderier. Spar ikke på salt og krydderier.

Form din plantefars til bøffer, frikadeller, “kødboller” eller hvad du nu ønsker. Farsen kan også steges på en pande ved høj varme og bruges som “hakkekød” i f.eks. bolognese eller lasagne. Spar ikke på olien når du steger din plantefars.

Jeg kan gode lide at stege dem kort på panden, så de får stegeskorpe, og så lægge dem på en bradepande med bagepapir, og bage dem færdigt i ovenen. Mest fordi jeg ikke holder af at stå længe og holde øje med dem på panden.

Brug dem i burgere, sandwich, pitabrød eller bare som velsmagende vegetar bøffer med lækkert tilbehør.

Jeg håber du får mod på at prøve min plantefars opskrift, og jeg beklager, at jeg ikke er så god til at angive præcise mål. Det er noget jeg må prøve at blive bedre til.

You may also like

6 comments

Lillian pedersen januar 25, 2020 - 11:23 am

Kan plantefars fryses?

Reply
Milla februar 1, 2020 - 9:24 pm

Jeg har ikke prøvet men jeg vil tro at det godt kan.

Reply
Jesper maj 10, 2023 - 2:52 pm

Hvor stor en mængde bliver der ca ?

Reply
Milla september 21, 2023 - 3:26 pm

Jeg beklager, at jeg har overset din kommentar, og derfor svarer så længe efter. Men jeg vil skyde på at der bliver, hvad der svarer til 700 gram. Sådan et rundt gæt 🙂

Reply
Eva Merete Christensen februar 17, 2021 - 1:02 pm

Hvornår blander man de kogte grønsager med champignon og løg. ?

Reply
Grethe august 24, 2022 - 10:09 am

Lige efter du har brunet de oksekød på en pande med olivenolie.

Reply

Leave a Comment