Shampoobar – Sådan kommer du igang

by Milla

Jeg har vasket hår med en shampoobar det sidste års tid, og jeg er blevet rigtig glad for resultatet. Jeg savner slet ikke den gamle, flydende shampoo – og hvis du også ønsker at skifte til at bruge en shampoobar så læs med her.

Shampoobar med jojoba

Hvorfor bruge en shampoobar?

Hvorfor skulle jeg bruge en shampoobar i stedet for almindelig shampoo, tænker du måske, når du læser dette. Det kan der være mange årsager til.

  • Den ene er, at det er mere miljøvenligt. Du har ikke en upraktisk og formålsløs plastikemballage der ryger direkte i skraldespanden når shampooen er tom. En shampoobar er typisk indpakket i papir, som er mere miljøvenligt både at producere og at komme af med igen.
  • Du går ikke glip af værdifulde rester i bunden af shampooflasken. Er man bevidst om sit forbrug på den ene eller den anden måde, så ved man godt, at der ligger shampoo nok til en eller flere hårvaske i bunden af flasken. Men typisk er flasken umulig at tømme helt, med mindre man står og skærer bunden op for at få de sidste rester ud. Disse besværligheder eller småirritationer undgår man når man bruger en shampoobar.
  • Du kan nemt undgå skadelig kemi ved at bytte den traditionelle shampoo ud med en shampoobar. I en flydende shampoo er der ofte alle mulige stoffer i for at gøre shampooen ensartet flydende, skummende og plejende. Hvis du ønsker at undgå disse uden at stå og læse en alenlang liste af ingredienser så kan du skifte til en shampoobar, som med garanti indeholder meget færre ingredienser. Så en shampoo bar er faktisk lidt af en “back to basics” løsning.
  • Du undgår konserveringsmidler. En flydende shampoo vil altid indeholde konservering da den ellers ikke vil holde i ret lang tid. En shampoobar er baseret på olie og sæbelud og det er således ikke nødvendigt at tilsætte konservering.
  • De fleste almindelige shampoo’er indeholder SLS. SLS står for Sodium Laureth Sulfat og er en skummeagent og affedter. Det får din shampoo til at lave et lækkert skum, og så fjerner den al fedt fra hår og hovedbund. Problemet med SLS er, at det fjerner AL fedt, dvs. også det naturlige fedt som findes i din hovebund (og som det ikke er meningen at man skal fjerne). Når al hårfedt fjernes vil kroppen begynde at danne nyt fedt for at kompensere for det der er fjernet. Det kan resultere i en overproduktion af fedt i hårbunden, og man vil derfor få hår der fedter i løbet af kort tid efter hårvask. En shampoobar indeholder IKKE SLS og tillader derfor dit hår og hovedbund at genfinde sin naturlige balance.
  • Da en shampoobar består af olier og lud vil den indeholde gode, sunde olier som plejer dit hår på en naturlig måde.

Sådan kommer du igang med at bruge en shampoobar

Hvis du vælger at købe en shampoobar i stedet for flydende shampoo, så skal du være opmærksom på, at der vil være en overgangsperiode, hvor dit hår vænner sig til den nye situation.

Først og fremmest, så vil det måske føles som en omvæltning hvis du har brugt shampoo med SLS. SLS har gjort, at din hårbund og fedtproduktionen ikke har mulighed for at regulere sig på en naturlig måde. Der vil derfor være en periode, hvor dit hår ikke føles helt normalt og måske vil fedte hurtigt og klaske sammen.

Det er vigtigt at holde ud i denne periode og ikke give op. Det er HELT normalt og det går over. Din hovedbund har simpelthen brug for at regulere sig og genfinde sin naturlige balance. Men i og med at den ikke længere bliver strippet for alt hvad der hedder naturligt fedt, så er den lidt forvirret og skal lige genfinde sig selv.

I denne periode bruger du blot din shampoobar i stedet, og du kan godt bruge den hver dag for at få den fedtede fornemmelse lidt på afstand. Du kan også bruge balsam, eddike eller lave en naturlig hårkur, til at pleje di hår og få det til at føles mindre stift og klasket.

Måske har du også brugt en shampoo med silikone, og dit hår vil således også reagere på, at dette ikke længere tilføres dit hår. Silikonestoffer tilsættes shampoo for at gøre dit hår mere blødt, skinnende og medgørligt, uden at filtre. Men i virkeligheden lægger det sig uden på hver enkelt hårstrå, hvilket er det der gør, at dit hår føles mere glat når det er nyvasket. Det er dog en falsk fornemmelse for velplejethed, da det udelukkende skyldes at dit hårstrå er indkapslet i et lag af silikone. Når man tænker nærmere over det så giver det ret god mening at undgå det.

Silikone er heller ikke sundt for håret på længere sigt. Da håret bliver indkapslet så har de plejende ingredienser ikke mulighed for at trænge igennem laget af silikone. Du kan derfor have meget slidt og ødelagt hår, men det føles blødt pga. silikonen. Silikone kan også forstyrre hårbundens balance og kan på sigt medføre tyndere hårvækst. Mange oplever et mere fyldigt hår når de stopper med at bruge silikoneprodukter, og mange oplever også at få ændringer i hårets struktur, f.eks. kommer krøller ofte mere frem når man ikke længere bruger shampoo med silikone. Dette er et helt fænomen for sig selv, og kendes under Curly Girl Metoden, hvor man gør en række tiltag for at få krøllerne frem, herunder at undgå SLS og silikone.

Shampoobar – sådan gør du:

Du bruger shampoobaren ved at skumme den op mellem hænderne, eller ved at gnide den mod håret indtil der opstår skum du kan vaske med. Der vil typisk ikke opstå ligeså meget skum som ved en flydende shampoo tilsat skumningsmiddel, men der vil opstå et naturligt sæbeskum som du vasker håret med ligesom sædvanligt. Skyl efter med vand – og brug en balsam eller lav en eddikeskylning.

Det er vigtigt at du får skyllet alle sæberester ud. Skyl gerne lidt længere tid end du normalt ville gøre. Får du ikke skyllet al sæben ud, så vil dit hår føles stift og svært at håndtere, og det vil fedte hurtigt.

Shampoobaren vil efterlade rester af de gode olier i håret, og du vil højst sandsynligt opleve at dit hår bliver mere fyldigt og velplejet efter lidt tid. Husk, at der kan være en tilvænningsperiode.

En shampoobar har typisk en lavere ph-værdi end håndsæbe og du kan derfor ikke erstatte den med almindelig håndsæbe. Der findes mange forskellige typer af shampoobars med indhold af forskellige plejende olier.

You may also like

Leave a Comment