Slow Cooker – Lad maden simre lige til spisetid

by Milla

En Slow Cooker er en fantastisk opfindelse da det er en enestående vej til et stressfrit køkken. I mange danske hjem er madlavning forbundet med stress og jag, muligvis i kombination med trætte, larmende og sultne børn – men med en slow cooker kan alle disse problemer hurtigt være fortid. Jeg kan slet ikke begynde at forklare, hvor meget lettere de pressede dage er med denne maskine. De dage, hvor jeg ved, at vi har et presset program, kan jeg finde på, at sætte slow cookeren igang allerede om formiddagen, og så kan den arbejde på lavt blus indtil spisetid, eller den kan holde maden varm indtil vi er klar til at servere. Lyder det for godt til at være sandt? Så læs med her og se om en slow cooker skal være din næste investering til køkkenet.

Hvad er en slow cooker?

En slow cooker er et elektrisk madlavningsapparat der lader dig tilberede mad ved lav temperatur over længere tid. Eller rettere sagt; den tilbereder faktisk maden for dig. Det eneste du skal gøre er at tilsætte ingredienserne, så klarer den resten for dig mens du laver andre ting.

En slow cooker består af en invendig gryde som ofte er fremstillet af keramik, og som sættes ned i den elektriske del med et varmeelement, som er den del der sættes i stikkontakten. På den keramiske gryde sætter man en låg – det er ikke helt tætsluttende da der er plads til en smule ventilation. Slow cookere kommer i forskellige størrelser; runde eller ovale, og med forskellig specifikationer såsom timer, temperaturindstillinger, forskudt start, alarm etc.

Slow cookeren varmer maden langsomt op og tilbereder maden ved en lav, jævn varmepåvirkning. Varmeelementet sidder som regel i bunden og nogle har også varmeelementer i siderne.

Med en slow cooker, eller Crock Pot, som de også kaldes, kan du altså lave mad uden at våge over maden hele tiden. Det eneste du skal gøre er, at putte ingredienserne i den keramiske gryde og så tænde for slow cookeren. Du kan fylde ingredienserne i om morgenen, sætte timeren på 10 timer og så er aftensmaden klar når du kommer hjem. Ingen stress og jag før spisetid længere.

Hvad kan man lave i en slow cooker?

Du kan lave rigtig mange forskellige former for mad i en slow cooker. Metoden egner sig rigtig godt til retter der kræver lidt væske. Den lange tids varmepåvirkningen gør smagen rigtig intens. Kød bliver blødt og mørt. En steg vil nærmest falde fra hinanden. En sauce bliver tyk og fuld af smag.

Gryderetter, supper eller en god bolognese er oplagte valg når man har en slow cooker. Med en slow cooker kan man tilberede en fremragende spaghettig bolognese med en smag så lækker og intens at man skulle tro man var på en italiensk restaurant. Der skal ingen andre ingredienser til end dem man plejer at bruge, men langtidskogningen gør at smagen træder frem på en helt ny måde end man er vant til.

Men gryderetter er ikke det eneste man kan lave. Man kan også tilberede en steg, en hel kylling, et farsbrød, lasagne, moussaka, bagte pastaretter, mexicanske retter, fyldte pandekager etc. Man kan også lave marmelade, hjemmelavet yogurt, budding osv. Mulighederne er mange. Man kan finde masser af slow cooker opskrifter på nettet. Man kan både søge på slow cooker opskrifter eller på Crock Pot opskrifter. Crock Pot er navnet på den “originale” slow cooker og mange bruger derfor denne betegnelse.

Hvad skal man tænke på når man vil købe en slow cooker?

Først og fremmest skal man tænke på størrelsen på gryden. Det afhænger af hvor mange personer man er i sin husstand. Er man en familie med bøn er det f.eks. en god idé at anskaffe en slow cooker med plads til f.eks. en hel kylling og en god omgang kødsovs, hvor der evt. er brug for lidt rester til næste dag. Er man enlig eller et par uden børn så kan man måske nøjes med en lidt mindre model. Man skal ihvertfald sørge for at den ikke er for lille for så vil man ikke få den brugt. Så køb en i en god størrelse fra starten, så du er sikker på, at du har rigelig plads. Størrelsen angives som regel i liter.

Så skal man overveje om man har brug for specielle indstillinger såsom timer og forskudt start. En timer er meget praktisk da man kan indstille slow cookeren til at være færdig f.eks. kl. 18 så man har varm mad når man kommer hjem fra arbejde. Man kan også få modeller med en hold-varm funktion. Timeren er nok det vigtigste at overveje, da det ikke er alle modeller der har en.

Tips til succefuld madlavning i en slow cooker:

  • Vælg den rette størrelse. En slow cooker bør ikke fyldes mere en 2/3-dele op men bør ikke være mindre en 1/2 fuld. Køb den rigtige størrelse fra starten og brug de passende mængder i forhold til størrelsen på din husstand.
  • Tænk på tiden. De fleste retter bliver færdige på 8-10 timer på lav og 4-5 timer på høj. En time på høj svarer til 2-2½ time på lav.
  • Brug de billigere kødtyper. Det er ikke slow cookeren du skal bruge når du tilbereder oksemørbrad eller filet mignon. Så vælg de billigere kødtyper. En slow cooker tilbereder kød over lang tid og du kan derfor sagtens bruge de lidt grovere kødstykker som du ofte kan købe billigt. Stort set al slags kød bliver blødt og mørt efter at have været en tur i en slow cooker.
  • Løft ikke låget. Det kan være fristende at løfte låget og dufte til retten, men det kan ikke anbefales da dampen vil forsvinde fra gryden. Det vil derfor tage længere tid inden retten er færdig.
  • Du behøver ikke altid brune kødet. I nogle opskrifter står der at kødet skal brunes og løgene skal steges inden de hældes i slow cookeren. Det er dog ikke altid tilfældet. Man kan sagtens lave en lækker spaghetti bolognese uden at brune kødet, men nogle vil måske foretrække det, så du må prøve dig frem. Af og til har bruningen dog betydning for farvens ret, da det gør retten mørkere hvis kødet er brunet af først.
  • Tilsæt bløde ingredienser til sidst. Vil du f.eks. tilsætte lidt grøn peber eller majs til din chili con carne, så vent til den sidste ½ time.
  • Tilsæt også fløde eller andre mælkeprodukter til sidst i retten. Fløde eller yogurt kan have tendens til at skille hvis det påvirkes af varme over lang tid, så vent til retten er næsten færdig.

Slow cookere er endnu ikke voldsomt udbredte i Danmark, men interessen er stigende efterhånden som flere og flere for øjnene op ved de mange fordele som slow cookeren har. Men det er ikke et produkt der kan købes i alle forretninger, og måske er der isenkramsforretninger som har en enkelt model eller flere, men som ikke har et stort udvalg. Det kan derfor anbefales at søge på nettet hvis du vil købe en slow cooker.

Personligt er jeg glad for den Crock-Pot Slow Cooker som ses på billedet ovenover. Den rummer 4,7 l og er ideel til en familie på 4-6 medlemmer. Den har en keramisk skål som er let at tage ind og ud, og nem at gøre ren. Den kan endda gå direkte i opvaskemaskinen. Den har 2 hastigheder alt efter hvor lang tid du ønsker din mad skal stå og simre, og så har den en hold varm funktion. Den har ligeledes en timer hvis du ønsker at forskyde madlavningen mens du f.eks. er på arbejde.

Se et udvalg af slow cookere her

Hvis du ønsker at se mere om denne slow cooker så kan du se denne video.

You may also like

Leave a Comment