Bouyiordi – krydret bagt feta

by Milla

Idag skal vi en tur til Grækenland. Det græske køkken har en stor plads i mit hjerte, og jeg elsker at udforske nye retter og smage på vores mange rejser i Grækenland. Der findes intet bedre end en lun sommeraften på en restaurant ved vandkanten. Lyden af bølgernes brus mens mørket sænker sig. Et godt måltid ledsaget af en god vin. Det er lykken.

Restaurant Aqua Rossa i Kokkina Nera

Første gang jeg smagte denne ret var ved en kystrestaurant i Thessalien, og jeg var ret overrasket over, at smage noget så krydret, da jeg på det tidspunkt ikke havde rejst meget i det nordlige Grækenland, og havde en opfattelse af, at det græske køkken ikke var særligt krydret. Vi var på vej nordpå, og det skulle vise sig, at jeg havde taget meget fejl, for det nordlige Grækenland er en smagfuld rejse i krydderiernes verden.

Grækenland er et stort land, og hver egn har deres eget særpræg i køkkenet; både traditionelle opskrifter og traditionelle ingredienser, som man måske ikke lige finder i det øvrige Grækenland.

Denne opskrift finder man typisk i den nordlige del af Grækenland. Og selv her kan man finde egnsprægede variationer; nogle steder er den mere krydret end andre, nogle steder serveres fetaen hel, andre steder brækkes den i småstykker inden bagning. Man kan sætte sit præg på retten ud fra hvad man synes er mest lækkert. Der er ikke noget der er mere rigtigt end andet – selvom de lokale husmødre nok vil argumentere anderledes.

Bouyiordi serveres som en forret eller som en del af et bord med Meze som kan kaldes den græske version af et tapas-bord med en masse småretter som udgør et måltid, som regel ledsaget af en ouzo eller tsipouro.

Denne bouyiourdi havde en tilpas krydret smag med lidt styrke, og kombineret med den bløde, cremede feta så er det altså noget af en himmerigsmundfuld. Man kan selvfølgelige skrue op og ned for styrken alt efter hvor glad man er for stærk mad. Man kan bruge frisk chili eller en stærk peberfrugt, og man kan tilføje et ekstra drys chiliflager inden retten kommer i ovnen.

Bouyiourdi – Spicy græsk feta

Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Ret Forret
Køkken Middelhavet

Ingredienser
  

  • 1 stk græsk feta
  • 10 stk cherry tomater
  • 1 stk løg
  • 1 stk chili el. stærk peber
  • salt og peber
  • olivenolie
  • 1 drys oregano
  • 1 drys røget chili f.eks. chipotle

Sådan gør du
 

  • Smør et lille ovnfast fad med lidt olivenolie
  • Tænd ovnen på 220 grader
  • Hak løg, tomater og chili og placer dem i dit fad. Drys med salt og peber
  • Placer fetaen ovenpå grøntsagerne
  • Hæld en god mængde olivenolie ud over osten. Drys med oregano og evt. røget chili
  • Bag midt i ovnen i 15-20 min. til fetaen er blød og cremet og tomaterne er gennembagte
  • Rør evt. rundt i retten, hvis du ønsker fetaen smuldret.
  • Server som forret eller sidesnack. Spis med godt brød til.

Lad den køle en anelse af inden servering, så kommer fetaen bedre til sin ret. Server med godt brød til og en god salat. Kan også bruge som tilbehør til kødretter eller som en del af et større bord med mange småretter.

Retten kan også med fordel laves når du alligevel har gang i grillen. Brug evt. en grillbakke af aluminium men ellers er fremgangsmetoden den samme. Vær blot opmærksom på tiden da det afhænger af temperaturen. Bages ved indirekte grillvarme.

You may also like

Leave a Comment

Opskrift Vurdering