Frigania Opskrift – Lækker græsk dessert

by Milla

Frigania er navnet på en lækker græsk dessert, som måske er ukendt for mange – men har man rejst i Grækenland, især på de Ioniske Øer, så vil man muligvis nikke genkendende til navnet på en lækker græsk dessert, som ofte udgør den perfekte afslutning på et godt måltid på en taverna.

På den græske ø Zakynthos er Frigania en traditionel dessert, som man ofte får serveret på tavernaer, uanset om man har bestilt dessert eller ej – den regnes nemlig som værende den perfekte dessert – og da den serveres kold giver den en perfekt afslutning på et godt måltid på en varm sommeraften.

Frigania er en græsk dessert i 3 lag – det nederste lag består af “tvebakker” overhældt med sirup, hvorefter der kommer et lag vaniljecreme, et lag frugtgele og til sidst flødeskum. Det anbefales at bruge de flade toastbrødsformede tvebakker, eller skorper – de kan være svære at opstøve i Danmark, til trods for at de er meget nemme at finde i udlandet. Danskerne har åbenbart præferencer for runde, bulede tvebakker. Man kan dog få de flade, runde i enkelte supermarkeder – men de er også svære at få en flot “lag på lag” dessert med, i og med at de er runde. Man kan dog med lidt snilde skære dem til så de passer i en firkantet bradepande. Alternativt har jeg fundet disse firkantede, brødformede på nettet som er velegnede til formålet.

Tips til den græske dessert Frigania

Frigania er egentlig ret nem at lave. Har man ikke ret lang tid, så kan man lave en “snyde version” hvor man køber vaniljebudding og gelepulver – men det kan bestemt anbefales at lave disse dele helt fra bunden. Man skal starte med at lave sin sirup, som består af sukker, vand, citronskal og kanel. Siruppen skal hældes over tvebakkerne mens den er varm, så den er nem og fordele og så de tørre brødskiver absorberer siruppen og bliver helt bløde.

Frigania er en græsk dessert som med fordel kan laves dagen før. Den bliver absolut bedre af at stå i køleskabet til dagen efter. Smagen af tvebak vil være helt absorberet i den søde, og let krydrede sirup og lagene vil have sat sig bedre.

Friania – Lækker græsk dessert

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 29 minutter
Ret Dessert
Køkken grækenland, Middelhavet
Antal 10

Ingredienser
  

  • 10 flade, brødformede tvebakker

Sirup

  • 250 g vand
  • 300 g sukker
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 stk øko citron (skallen)

Vaniljecreme

  • 1 l mælk
  • 5 spsk majsstivelse
  • 5 spsk sukker
  • 3 stk æggeblommer
  • 1 tsk vaniljesukker

Frugtgele

  • 300 g bær (jordbær, hindbær, brombær)
  • 3 dl vand
  • 3 stk husblas
  • 6 spsk sukker

Flødeskum

  • 500 ml piskefløde
  • 3 spsk flormelis (kan udelades)

Topping

  • kanel, hakkede pistacienødder, hakkede mandler, friske bær

Sådan gør du
 

  • Start med at lave din sirup
  • Hæld alle ingredienserne i en lille kasserolle og giv det et opkog indtil sukkeret er godt opløst
  • Placer dine tvebakkebrød i en bradepande eller bageform. Skær evt kanterne til hvis du bruger runde brød. P
  • Hæld sirup over mens den stadig er varm, så alle tvebakker er godt dækkede og kan suge sirup
  • Lav din vaniljecreme ved at hælde mælk i en kasserolle og varm det op til nær kogepunktet
  • Tilsæt æggeblommer, sukker og majsstivelse og pisk godt igennem
  • Varm cremen op og pisk indtil den bliver tyk som budding
  • Hæld cremen over de sirupsdækkede tvebakkebrød og lad det køle af. Stil den gerne i køleskabet mens du forbereder resten
  • Læg husblas i blød i koldt vand
  • Hæld resten af ingredienserne i en kasserolle og kog bær 10-15 min
  • Si frugtsaften fra frugten over i en skål
  • Tilsæt den udblødte husblas og rør grundigt til det er opløst.
  • Lad gelen køle lidt af og hæld den over den kolde vaniljebudding, som nu gerne skulle være stivnet.
  • Geleen skal være let afkølet men ikke så kold at den er begyndt at stivne.
  • Når den hældes ovenpå den kolde vaniljecreme, så dannes der et flot lag
  • Herefter stilles desserten igen i køleskabet indtil geleen er stivnet
  • Til sidst pyntes med flødeskum, evt. sødet. Enten i lag eller i flotte mønstre med en sprøjtepose
  • Pynten i opskriften er blot nævnt som inspiration; ofte drysses lidt kanel blot over

Sådan laver du en “snyde” version af en græsk dessert Frigania

Som tidligere nævnt så er denne dessert opskrift nem at lave – men du kan lave en endnu hurtigere version, hvis du vælger at lave “snyde versionen” hvor du bruger pulver budding og pulvergele. Topper du den lige med dåseflødeskum, så er der dessert på ingen tid. Den kan selvfølgelig ikke måle sig med den hjemmelavede version, men den er god i en hurtig vending.

Prøv f.eks. denne vaniljebudding fra Dr. Oetker, som er velegnet til formålet. Kan købes her. Pulver til frugtgele har jeg ikke set i de danske supermarkeder, men har ofte set dem i Tyskland.

You may also like

Leave a Comment

Opskrift Vurdering