Revithia – Græsk Kikærtesuppe

by Milla

Denne kikærtesuppe fra Grækenland er både nem, hurtig og sund. ‘Revithia’ som denne kikærtesuppe hedder åå græsk – ordet betyder egentlig blot kikærter – er en nærende og varmende suppe, som er meget populær i Grækenland, især i de kølige måneder.

Retten er meget simpel og består af ganske få ingredienser, men med den rette tilberedning får man rigtig meget smag frem i suppen. Faktisk er denne vegetariske opskrift en af de opskrifter som de fleste kødspisere godt kan lide, da der er masser af ‘umami’ i, især ved en længere tilberedningstid, hvor retten får lov at simre længe.

Den simple version af denne græske kikærtesuppe består af kikærter, løg, olivenolie, citron og vand. Man kan dog med fordel tilføje lidt forskellige krydderurter som f.eks. laurbær, timian og man kan også tilsætte hvidløg og evt. gulerødder eller andre suppeurter.

Det vigtige er, at kikærterne står i blød natten over. Man kan evt. tilsætte 1 tsk natron til vandet, hvilket gør dem nemmere at koge bløde. Kikærter skal gerne stå 10-12 timer inden kogning. Kogetiden afhænger af hvor friske kikærterne er, og hvor bløde man ønsker dem.

Man kan evt. bruge lidt grøntsagsbouillon i stedet for vand, hvis man ønsker lidt mere smag. Man kan også bruge kyllingebouillon, hvis man foretrækker det.

Det er særdeles vigtigt at bruge en ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet. Det er vigtigt at olien er frisk og mild i smagen, da den tilsættes som smagsgiver i suppen. Man skal derfor bruge en olie af god kvalitet.

Suppen kan laves i en ganske almindelig gryde, men man kan også lave den i en trykkoger, hvis man ønsker at forkorte kogetiden – suppen kan således laves på ca. 45 min. Har man god tid kan man lave den i en slow cooker, hvor umami smagen vil komme endnu mere frem ved den lange simretid.

I Grækenland serveres retten typisk med noget godt brød og evt. lidt feta og oliven ved siden af. Pres gerne lidt ekstra citron og dryp lidt olivenolie over inden servering. Brug evt. kantarel salt for at sætte ekstra gang i umami smagen.

Græsk Kikærtesuppe

Ret Forret
Køkken Middelhavet

Ingredienser
  

  • 500 g tørrede kikærter
  • 1 stort hakket løg
  • 1 laurbær
  • 1 dl ekstra jomfru olivenolie
  • 1-2 citroner
  • 2 spsk mel
  • salt, peber, evt. oregano eller timian, evt. hvidløg
  • bouillon eller vand

Sådan gør du
 

  • Lad kikærterne stå i blød i 10-18 timer inden brug. Sørg for at kikærterne er dækket af vand, og mere til, da de udvider sig ved udblødning
  • Hæld udblødningsvandet fra kikærterne
  • Hæld kikærterne i en gryde og hæld vand i så det dækker
  • Kog kikærterne i 15 min. Fjern det hvide skum fra vandoverfladen efterhånden som det dannes
  • Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem godt i rent vand. Gnid dem evt lidt med hænderne, så evt. løst skind fjernes
  • Hæld kikærterne tilbage i gryden og tilføj vand og/eller bouillon til det dækker
  • Tilsæt hakket løg, laurbær, olivenolie og evt. urter
  • Kog 1-2 timer indtil kikærterne er godt møre
  • Hvis du ønsker suppen tykkere kan du blande mel med saften fra en citron. Rør det godt sammen og tilføj skefulde til suppen mens du rører rundt og lader det koge lidt ind. Sådan kan du justere suppens konsistens
  • Du kan evt. bruge en stavblender og køre den ganske lidt rundt (tryk et par gange på knappen) uden at blende alle kikærterne da der skal være nogle hele tilbage i suppen, ellers bliver det til grød
  • Hæld til sidst frisk citronsaft og evt lidt mere olivenolie
Keyword grækenland, græsk mad, vegetarisk

You may also like

Leave a Comment

Opskrift Vurdering