Semlor – opskift på svenske fastelavnsboller med lemon curd

by Milla

Semlor er navnet på den svenske udgave af de skønne fastelavnsboller, som er et absolut must her i februar. Semlor bages ofte med vanilje- og marcipanfyld men denne gang har jeg bagt dem med lemon curd for at få en mere frisk smagsoplevelse. Lemon curd er navnet på en engelsk citronbaseret creme som ofte bruges i scones, på brød, i lagkager og her som fyld i semlor.

Semlor er lette at bage da de er knapt så sensitive som vandbakkelser, og derfor ikke risikerer at falde sammen på samme måde som de klassiske vandbakkelser som fyldes med fløde og andet lækkert fyld.

Du risikerer heller ikke at alt fyldet ligger tilbage på bagepladen ligesom vi kender det fra de gode gammeldags fastelavnsboller, hvor cremen bages indeni bolledejen. Denne svenske semlor opskrift er såldes noget nemmere og mere risk-free at gå til.

Semlor bages først, hvorefter du lader bollerne køle af. Når de er kølet af fyldes de med creme og flødeskum. Denne opskrift giver 20 store semlor eller 40 mini semlor.

Semlor – fastelavnsboller med lemon curd

Forb. tid 1 t
Tilb. tid 2 t 30 min
Ret Dessert, kage
Antal 12

Ingredienser
  

  • 50 g gær
  • 200 g smør
  • 5 dl mælk
  • 2 dl sukker
  • 1 stk citron (skallen)
  • 1 tsk salt
  • 800 g hvedemel
  • 1 glas lemon curd
  • 0,5 l piskefløde
  • 50 g flormelis til drys
  • 1 stk sammenpisket æg til pensling

Sådan gør du
 

  • Smelt smørret og tilsæt mælk. Det skal være fingervarmt
  • Opløs gær i mælkeblandingen. Bruger du tørgær skal du blande tørgær med mel.
  • Tilsæt salt, sukker og revet citronskal
  • Tilsæt mel lidt efter lidt og ælt indtil du har en smidig dej der slipper skålen
  • Lad dejen hæve til ca dobbel størrelse. Det tager ca 30 min.
  • Hæld dejen ud på bordet og del den i 12 eller 24 stk. Rul dem til boller og læg dem på en bageplade. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse. Cirka 50-60 minutter.
  • Pensl med sammenpisket æg.
  • Bag bollerne ved 225 grader i ca. 8 min. Bager du med varmluft så skal de bages ved 200 grader.
  • Når bollerne er færdigbagt så tager du dem ud og lader dem køle af på en bagerist.
  • Når de er kølet af så skærer du forsigtigt toppen af alle bollerne. Toppen skal gemmes.
  • Bollerne udhules med en ske. Dejen hakkes og røres op med lemon curd. Fyldet fyldes i de udhulede boller.
  • Fløden piskes til flødeskum. Sprøjt flødeskum ovenpå lemon curd fyldet.
  • Læg låget tilbage på bollerne og drys med flormelis. Dine semlor er nu klar til servering.

I Sverige spises semlor på Semmeldagen som er den sidste dag i fasten, altså inden fastelavn. Traditionelt set laves semlor med mandelfyld der røres op med det bolledej der udhules, og fyldes i inden semlorne toppes med flødeskum og flormelis. Men man kan selvfølgelig variere semlor på præcis samme måde som man kan variere fastelavnsbollerne. Man kan f.eks. fylde med chokoladefyld, marmeladefyld, frugtmos, vaniljecreme eller som her med lemon curd. Denne lemon curd giver en friskhed og kombineret med lidt citronskal i dejen, så får man den lækre dessertagtige smag der fremkommer når citron møder sukker.

You may also like

Leave a Comment

Opskrift Vurdering