Shakshuka er en traditionel nordafrikansk tomatpande med æg, og den spises overalt i de nordafrikanske og mellemøstlige lande, herunder Israel, hvor den anses som værende lidt af en nationalret.
Jeg smagte det første gang på en rejse i Tunesien, hvor vi fik det serveret til morgenmad med friskbagt flutes og med store hvide bønner og en dominerende smag af spidskommen. Et simpelt måltid der stadig står som et tydeligt rejseminde.
Denne shakshuka opskrift har jeg kaldt Shakshuka a la Greque, da jeg har tilføjet en god gedefeta på toppen. Fetaen bliver blød og cremet når den rammer den varme ret, og giver retten et spændende twist. Man kan dog sagtens udelade dette.

Jeg elsker at lave shakshuka og med friske æg fra haven, så er det helt klart en af mine favoritter, både som morgenmad eller frokost.
Man kan variere sin shakshuka opskrift på mange forskellige måder, og man kan variere fyldet alt efter hvad man lige har i køleskabet. I denne opskrift har jeg brugt løg, peberfrugt, sorte bønner og sortøje bønner men man kan også bruge kikærter, hvide bønner, eller hvad man nu lige har. Man kan også lave retten helt uden bønner og lade tomatsaucen koge sig tyk og lækker.
Shakshuka a la Greque
Ingredienser
- 2 løg
- 2 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 dåse bønner
- 2 tsk ras el hanout krydderi
- salt og peber
- feta til at smuldre over retten
- 4 stk æg
- evt et drys persille
Sådan gør du
- Pil løg og hvidløg og hak det fint
- Svits løg og hvidløg i olivenolie
- Tilsæt tomater og krydderier. Lad det simre i min. 15 min.
- Smag til med salt og peber
- Lad 4 fordyninger i tomatsaucen og knæk æggene ud deri
- Lad retten simre under låg indtil æggene har fået den ønskede konsistens
- Smuldr din feta udover retten. Tilføj evt. hakket persille
- Server retten med brød