Specialkaffe – hvad er det egentlig?

by Milla

Hvad er specialkaffe egentlig og hvorfor adskiller det sig fra andre typer kaffe – kaffe er vel kaffe? Det er et spørgsmål man af og til hører når man interesserer sig for god kaffe og også handler med kaffe. For der må jo være en god grund til at specialkaffe skiller sig ud. Det skal vi kigge nærmere på her.

Specialkaffe skiller sig ud på grund af kvaliteteten. Det afspejler sig i prisen. I min tid som te- og kaffehandler har jeg ofte fået spørgsmålet: “hvorfor skal jeg betale mere for specialkaffe når jeg kan købe kaffe i supermarkedet til næsten den halve pris”? Derefter kommer der ofte en længere samtale om pris, kvalitet og arbejdsforhold – og mange af disse samtaleemner vil jeg komme ind på her.

Hvad er specialkaffe?

Specialkaffe er kendetegnet ved høj kvalitet. Specialkaffe må kun betegnes specialkaffe hvis kaffebønnerne scorer over 80 på karakterskalaen der hedder SCA-skalaen. SCA står for Speciality Coffee Association som er en global non-profit organisation, der arbejder for bæredygtighed og retfærdighed indenfor hele kaffens værdikæde. Du kan evt. læse mere om SCA her: specialkaffe

Organisationen har skabt en skala der kan bruges til at vurdere kaffens kvalitet. Skalaen går op til 100 og for at opnå titlen specialkaffe skal den samlede score ligge på minimum 80. Kaffen bliver vurderet via prøvesmagning – den såkaldte kaffecupping – og derefter tildeles kaffen en score der vurderer om kaffen kan falde i kategorien specialkaffe.

Dyrkning af specialkaffe

Det er ikke alle kaffer der kan komme i betragtning til at blive vurderet på denne skala. Kaffen skal være dyrket med denne bedømmelse for øje.

Specialkaffens rejse starter således i kaffeplantagen. Selve frøet til kaffeplanten skal være af god kvalitet. Dyrkningsforholdene skal også være helt rigtige; jordforholdene, vejrforholdene, dyrkningshøjde mm. tages i betragtning.

Når kaffebønnerne, eller kaffebær – en kaffebønne er i virkeligheden et bær – er klar til at blive høstet, så foregår høstningen ved håndkraft. Her vurderes de enkelte kaffebønner. De skal være hele, uskadede kaffebønner der ikke har taget skade af vejr, vind eller insektangreb. Man kigger ligeledes på kaffebønnens størrelse og farve.

Ristning af specialkaffe

Specialkaffe ristes typisk i markant mindre mængder end kommerciel kaffe. Den kommercielle kaffe som vi kender fra supermarkedet ristes ofte i store mængder ad gangen, og ristningen foregår ved fastsatte temperaturer og tid – uden at skele yderligere til processen undervejs. Det foregår typisk ved et computerstyret program, og involverer således ikke menneskelig indblanding undervejs.

Specialkaffe ristes i små partier ad gangen, og involverer menneskets sanser; temperatur og ristetid defineres ved hjælp af sanserne; der duftes og smages undervejs.

Specialkaffe vs. kommerciel kaffe

Man kan således tale om at kommerciel kaffe er den masseproducerede kaffe og specialkaffe er den eksklusive kaffe der er produceret med den højeste kvalitet for øje helt fra kaffebønnens frø.

Helt tilbage i kaffeplantagen er den kommercielle kaffe produceret med masseproduktion for øje; man gør mest muligt for at maksimere sit udbytte, dvs. man har fokus på, at få så mange hele kaffebønner som muligt. Dette betyder også, at rigtig mange kaffebønner indenfor den kommercielle kaffeproduktion bruger rigtig mange pesticider og gødning for at få så stort, uskadet udbytte som muligt.

Specialkaffe er derimod dyrket under beskyttede forhold, hvor planterne passes og plejes på en måde der gør, at man kan tillade sig at bruge færre pesticider mm. da man godt ved at disse sprøjtemidler i sidste ende går ud over kvaliteten. Denne kaffe holder sig således under grænseværdierne for sprøjtemidler da man godt ved, at disse påvirker plantens kvalitet. Vil man være helt sikker på, at undgå sprøjtemidler så kan man vælge økologisk specialkaffe.

Den type kaffe du finder i supermarkedet er kommerciel kaffe og specialkaffe købes hos specialbutikker. Man kan og bør ikke sammenligne kvaliteten på de to typer kaffe, og man bør derfor heller ikke sammenligne dem prismæssigt. Der er en verden til forskel-

Kvalitetens holdbarhed

Når specialkaffe ristes, så siges det at kvaliteten begynder at dale med det samme. Kaffen vil typisk være på sit aller højeste indenfor de første 30 dage efter ristning. Kvaliteten er påvirkelig af lys og ilt, så med en mørk lufttæt opbevaring kan man opbevare sin friskristede kaffe i længere tid. Man kan således godt opbevare sin friskristede specialkaffe så længe man er opmærksom på opbevaringsforholdene.

Med hensyn til formaling, så er der ingen tvivl om, at hele bønner holder sig bedst. Såfremt man vælger at købe specialkaffe som formalet kaffe, så skal man kun købe den mængde man kan drikke indenfor kort tid. Formalet kaffe der opbevares mere end 30 dage fra formalingsdatoen vil være markant forringet i sin aroma.

Hvis man ønsker at nyde specialkaffe derhjemme, gør man derfor sig selv en tjeneste ved at investere i en kaffekværn. Mange moderne kaffemaskiner har også en kaffekværn indbygget, f.eks. hvis man investerer i en automatisk espressomaskine. Ellers kan man købe en elektrisk kaffekværn eller en kaffekværn hvor man maler kaffen ved håndkraft.

Vil man gå en ekstra mil for kvalitetens skyld, så kan man vælge at købe grønne kaffebønner som man selv kan riste derhjemme. Grønne kaffebønner er blevet mere populære i takt med at specialkaffen har vundet indpas.

You may also like

Leave a Comment