En god traditionel pizza laves ofte på hvedemel, og gerne den italienske type, men denne spelt pizza opskrift kan sagtens hamle op med en god hvedebund – faktisk vil mange mene at denne pizza opskrift er bedre.
Denne spelt pizza opskrift giver en pizzabund der kan rulles helt tyndt ud, og bliver sprød uden at blive hård. Bager du din spelt pizza på et bagestål så bliver resultatet bare helt i top. Jeg bagte spelt pizza til mine børn her i weekenden, og den mellemste udbrød “ej din pizza bliver bare bedre og bedre for hver gang, mor” så det vil jeg da mene var en success.
Denne opskrift er på sigtet speltmel, jeg har brugt den økologiske speltmel fra Valsemøllen. Men man kan sagtens blande lidt groft speltmel i, hvis man vil have lidt fuldkornsmel i.

Speltmel har en lidt mere fyldig smag en hvedemel og pizzaen mætter også væsentlig mere end når den er bagt med almindelig hvede. Nedenstående opskrift gav mig 3 store pizzaer og der var næsten en hel til overs til frokost næste dag i en familie på 5. Så selvom speltmel er lidt dyrere at købe end hvedemel, så holder det faktisk en del længere, da det mætter mere.
Som sagt kan du sagtens blande fuldkornsspelt i, jeg ville anbefale at erstatte ca. 3 dl med groft speltmel. Ønsker du en endnu mere kompleks smag i din spelt pizza så kan du tilsætte en smule surdej – jeg brugte 1 spsk hvedesur i nedenstående dej med et udmærket resultat.
Spelt Pizza
Ingredienser
- 3 dl lunkent vand
- 8 dl speltmel
- ½ dl olivenolie
- 1 tsk salt
- 30 g gær
- evt 1-2 spsk hvedesur
- 1 spsk olivenolie til skålen
Sådan gør du
- Opløs gær i lunkent vand
- Tilsæt olivenolie
- Tilsæt alle de tørre ingredienser
- Ælt dejen godt igennem til den er smidig
- Hæld 1 spsk olivenolie i skålen og smør kanterne. Vend dejkuglen rundt så der er et tyndt lag olie over hele dejen
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse
Med et bagestål får du den bedste pizza
Jeg bager altid pizza på et bagestål – lige med undtagelse af, når jeg bager pizza på grill. Eller dvs. der bruger jeg også et bagestål, men jeg hæver det lidt fra grillen, så de ikke bliver brændt i bunden.
Når jeg bager pizza i almindelig ovn, så tænder jeg ovnen på højeste temperatur og lader bagestålet varme mest muligt op inden jeg bager den første pizza. Et bagestål bliver meget varmt og sikrer den bedst mulige afbagning af bunden uden at toppen bliver brændt.
Et bagestål er en god investering, hvis du kan lide at bage – jeg har det faktisk mere eller mindre fast liggende midt i ovnen, da jeg også bruger det til brød, boller mm. Se mere om bagestål her.