Her får du tehandlerens opskrift på hjemmelavet iste – nem og hurtig opskrift på en velsmagende og forfriskende iste.
Iste er især populært om sommeren – og det er ikke uden grund – da iste er en forfriskende og læskende drik, når det er varmt udenfor. Men det er ærgeligt, hvis man kun drikker iste om sommeren – da iste kan og bør nydes hele året rundt, som et alternativ til sodavand, saftevand og andre læskende drikke.
Med denne hjemmelavet iste opskrift kan du faktisk have iste stående i køleskabet stort set hele tiden, og det vil hurtigt blive lige så naturligt at række ud efter isteen, som alle mulige andre former for alternativer til vand når tørsten melder sig.
Du kan lave hjemmelavet iste med løs te og dette er klart den løsning jeg vil anbefale. Løs te er generelt i højere kvalitet end tebreve – og det endelige resultat vil blive derefter. Ønsker du i stedet at lave hjemmelavet iste med tebreve så bør du vælge tebreve i god kvalitet, som dem du kan købe hos din tehandler. Her kan du nemlig købe tebreve der indeholder samme gode kvalitet som den du får når du køber løs te. Men køber du tebreve i supermarkedet, så vil du – i de fleste tilfælde – få de rester der var til overs efter den løse te blev solgt.
Hjemmelavet iste opskrift:
Den varmbryggede metode:
- 1 liter vand (kogende til sort te, 85 grader til grøn te)
- 4 spsk løs te
- evt. sukker/sødemiddel
Hæld kogende eller let afkølet vand over de løse teblade. Lad teen trække 5-8 minutter. Den skal være stærkere end den te du drikker varmt, da den vil blive fortyndet af isterningerne. Tilsæt sukker/sødestof mens teen er varm, så det bliver helt opløst. Hæld teen igennem et tefilter og hæld den på en kande der kan stå i køleskabet. Hæld teen over masser af isterninger, hvis den skal serveres strakts – og sæt resten i køleksabet.
Den koldbryggede metode:
- 1 liter koldt vand
- 3-4 spsk løs te
Hæld løs te og koldt vand i en flaske eller kande. Stil teen i køleskabet i 12-24 timer. Si teen gennem et tefilter og nyd med isterninger.
Hvilke teer kan man bruge til hjemmelavet iste?
Man kan bruge alle former for te til hjemmelavet iste. Har man en favorit, så kan man bruge den. Både sort te, grøn te, urtete, frugtte og rooibos er velegnet til hjemmelavet iste. Det mest populære valg er dog en grøn eller hvid te da den er mere mild og man kan bruge en med en god frugtsmag. En grønt te med fersken er for eksempel et oplagt valg. Har man børn der er glade for den iste man køber i supermarkedet, så skal man huske at tilsætte sukker eller sødemiddel, da de ellers vil blive svære at overbevise om, at den ægte iste er bedre. Laver man koldbrygget iste kan man opløse sukker i et par spsk kogende vand, så sukkeret opløses og herefter hælde den direkte i kanden.
En te med citrus og ingefær er også altid populær, da de giver en intens og syrlig smag, som de fleste sætter pris på. Frugtteer er også rigtig velegnede til iste, og her kan man lave en hjemmelavet iste der kan konkurrere med de fleste læskedrikke, også når det gælder om at få børnene til at drikke iste. En urtete som Cool Mint er også et populært valg, da den har en naturligt kraftig smag og en fyldig sødme, som gør at man ikke behøver tilsætte sødemiddel. Har man en rest tilbage i kanden med Cool Mint så kan man faktisk bare sætte den i køleskabet og drikke den kold.
En kande med iste kan holde sig i ca. 3-4 dage i køleskabet. Men det er sjældent at der er noget tilbage så længe.
Hvilke teer er velegnede til hjemmelavet iste?
Der er nogle teer jeg altid vender tilbage til når jeg laver iste. Selvom det også er sjovt at eksperimentere. Det spændende er, at en te kan smage helt forskelligt alt efter om man drikker den kold eller varm, og også om man laver den som varmbrygget eller koldbrygget iste. Man kan opleve nogle helt anderledes smagsnuancer alt afhængig af, hvordan man brygger teen.
Her kommer mine favoritter når det gælder iste:
- Cool Mint: En lækker velsmagende urtete baseret på æble, citrongræs, ingefær og lakridsrod.
- Friske Ferskner: Grøn te med fersken. Er især god til koldbryg. Man bør tilsætte sødemiddel hvis man skal servere den for kræsne tedrikkere.
- Morning Melody: En grøn te med bergamotte og vanilje
- Smiling Buddha: Grøn te med ingefær og citron
- Mellow Mandarine: Grøn te med mandarin og jasmin
- Den 7. Himmel: Sort te med fersken og abrikos
- Pina Colada: Frugtte med kokos og ananas
Lav dine egne te-coctails med hjemmelavet iste
Når først du har fået smag for hjemmelavet iste så kan det være rigtig sjovt og festligt at pifte isteen lidt op så du får en te-cocktail. Du kan lave dem både med eller uden alkohol alt efter smag og behag. Her får du nogle ideer til te-cocktails.
Pineapple Pure & Fresh:
- 1 liter kogende vand
- 4 spsk Pina Colada frugtte
- ½ frisk ananas
- ½ agurk
- 1 håndfuld frisk mynte
- isterninger eller knust is
- evt. prosecco eller vodka
Hæld kogende vand over din frugtte og lad teen trække i 15. min. Si teen fra og lad teen køle af. Skær ananas i tern og agurk i tynde skiver. Hæld ananas, agurk og frisk mynte i en kande med isterninger og hæld teen over. Ønsker du en drink med alkohol så kan du hælde 2 cl vodka i et glas og fylde op med isteen, eller du kan fylde et glas 2/3 med iste og toppe op med prosecco eller anden boblende hvidvin. Server og nyd!
Peachy Classic:
- 1 liter vand afkølet til 85 grader
- 4 sksk Friske Ferskner
- 5-6 tsk sukker
- 4 ferskner eller nektariner
- 1 lime
- 2 stilke frisk mynte
- isterninger eller knust is
- evt. vodka
Bryg teen og lad den trække 3-4 min. Si tebladene fra og lad teen køle af. Fyld en kande med isterninger. Skyld fersknerne og fjern kernen og skrællen. Skær 3 af fersknerne i mindre stykker og kog dem op med sukker og ca. 1 dl vand. Kog ferskerne og mos dem lidt med en gaffel så du får en pure. Hæld vandet fra, gerne ved at køre blandingen igennem en si. Hæld pureen ned i kanden til teen. Skær din lime og den sidste fersken i skiver og tilsæt sammen med mynte. Tilsæt evt. mere is. Ønsker du alkohol kan du med fordel tilsætte 2 cl vodka pr. glas.