Rizogalo

by Milla

Rizogalo - græsk risdessert

Rizogalo er en græsk dessert, som både er nem at lave, og som smager rigtig dejligt. Den kan måske kaldes en pendant til vores risengrød eller risalamande, men den er lidt lettere i teksturen, og kan spises både varm og kold. Traditionelt set er det en dessert, men den kan dog også sagtens gå som morgenmåltid, især hvis man skruer en anelse ned for sødmen. Med lidt frisk frugt på toppen udgør den en gaske udmærket morgen- eller mellemmåltid. 

Rizogalo er en enkel, men lækker dessert lavet med ganske få ingredienser. De grundlæggende ingredienser inkluderer ris, mælk, og der af også navnet ‘rizo’ = ris og ‘galo’ = mælk. Nogle variationer af opskriften kan omfatte tilsætning af vaniljeekstrakt eller lidt saft og/eller skal fra appelsin eller citron. Den nøjagtige opskrift kan variere fra familie til familie eller fra region til region i Grækenland, men kernen i retten forbliver den samme.

Tips til servering

Rizogalo serveres traditionelt afkølet og kan anrettes i individuelle portionsskåle eller i en større skål til deling.  Den kan også sagtens nydes lun. I Grækenland, hvor somrene er varme, er den rizogalo direkte fra køleskabet en populær sommerdessert.

Ovenpå gives et let drys af kanel, hvilket ikke kun giver en smuk kontrast til den hvide pudding, men også en lækker smag. For en mere moderne præsentation kan rizogalo serveres med friske bær eller en bærsauce til at tilføje tekstur.

Rizogalo

Ret Dessert
Køkken grækenland
Antal 4

Ingredienser
  

  • 3 dl ris (risottoris eller grødris)
  • 5 dl vand
  • 4 dl sødmælk
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 knsp salt
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk maizena

Sådan gør du
 

  • Ris og vand koges op og simrer indtil vandet er næsten væk
  • Mælken hældes over og det gives et opkog. Gem ca. ½ dl til senere
  • Tilsæt salt, sukker, vanilje og skru ned. Lad det simre indtil risen er kogt
  • Rør maizena op i den resterende mælk og rør det i grøden
  • Kog det igennem under kraftig omrøring i ca. 1 min
  • Hæld det over i den eller de forme du ønsker at servere i og lad det køle af
  • Drys evt. med kanel på toppen

You may also like

Leave a Comment

Opskrift Vurdering