I disse tider med stigende priser på alt – så er smør ofte en mangelvare i mit køleskab. Generelt har vi aldrig været de store smørspisere, og det er vi heller ikke for tiden med de svimlende høje priser. Men olie har jeg altid – så jeg eksperimenterer en del med opskrifter, hvor smør er byttet ud med olie. Disse chocolate chip cookies uden smør er nøjagtig lige så lækre som den smørrige version – og en pladefuld kan nemt forsvinde på en eftermiddag, når ungerne har duftet at der er noget i ovnen.
Smør er også generelt noget man ofte løber tør for – så det er skønt at have en opskrift med olie i baghånden. Derudover er der selvfølgelig også en sundhedsmæssig fordel ved at bruge olie – idet smør jo ikke ligefrem er det sundeste man kan indtage. Ved at bruge en god kvalitetesolie kan du få nogle gode næringsstoffer ind sammen med din cookie – og det i sig selv er jo ikke nogen dårlig idé.
Hvilken olie skal jeg bruge til cookies uden smør?
Personligt så bruger jeg altid en god ekstra jomfru olivenolie. Jeg kan også godt finde på at bruge kokosolie, men olivenolien har jeg altid i køkkenet. Olivenolie har ofte ry for at være bitter og kraftig – men det synes jeg er et kedeligt rygte – for man kan sagtens få en rigtig velsmagende, frisk olivenolie som ikke er bitter. Det kræver dog, at man kigger sig for, og smager sig frem. Der findes jo nærmest ligeså mange forskellige kvaliteter af olivenolie som der findes af vin.
Jeg har en enkelt gang i en nødssituation købt en billig flaske spansk olivenolie nede i nærmeste supermarked – og her må jeg indrømme, at det var en smagsoplevelse jeg meget hellere ville have været foruden. Og klart at man ikke kan bage med sådan en elendig olie. Der vil bitterheden ( og kvalmen) være alt for gennemtrængende – så det skal man selvfølgelig ikke gøre. Men en god kvalitetsolie med en let og frisk smag vil ikke kunne smage igennem – men vil give dit bagværk en cremet lækkerhed.
Du kan naturligvis også bruge de biligere olier såsom vindruekerneolie, solsikkeolie eller rapsolie – her får du så ikke lige helt så mange sunde næringsstoffer – men hvis det ikke er det der står øverst på din prioriteringsliste, så er det også en fin mulighed. Kokosolie kan også bruges – det har jo lidt mere samme konsistens som smør. Her skal du blot være opmærksom på, at dine cookies får smag af kokos med mindre du vælger den raffinerede, smagsneutrale version.
Chocolate Chip Cookies uden Smør
Ingredienser
- 175 g olie
- 2 stk æg str. L
- 160 g rørsukker
- 160 g hvidt sukker
- 1 tsk vanilje
- 270 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk salt
- 200 g chokoladestykker
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 190 grader
- Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen
- Pisk æg, olie, vanilje og sukker sammen indtil konsistensen er cremet
- Rør mel, bagepulver og salt i. Røres med elpisker i 1-2 min.
- Tilsæt chokolade og rør dejen sammen med en ske
- Sæt evt. dejen på køl i 30-60 min. (eller længere) Dette vil gøre at dine cookies ikke flyder så meget ud på bagepladen. Ønsker du en tynd cookie, så kan du bage dem direkte.
- Placer kugler af dej på en bageplade og bag dem i ovnen 8-10 min
- Lad dem køle lidt af inden du flytter dem – de kan nemt gå i stykker mens de er varme
Ekstra tips til cookies uden smør
- Opskriften her giver ca. 20-24 cookies alt efter hvor store du laver dem.
- Du kan bruge lys, mørk eller hvid chokolade. Eller en blanding
- Vælg en chokolade af god kvalitet. Jeg bruger altid Callebaut chokolade