Denne opskrift stammer fra Grækenland og kaldes Spanakorizo – spinat med ris. Retten bliver lækker og cremet ret med god smag af de krydderurter man blander i. Den er nem og hurtig at lave, og den er lidt af en comfort food med sin blødhed, varme og cremede konsitens.
Spanakorizo kan variereres på mange forskellige måder. Der er derfor plads til at improvisere lidt. Mængden af spinat er vejledende, man kan skrue op eller ned efter smag og behag. Man kan bruge både frisk eller frossen spinat, det bedste resultat får man dog ved at bruge helbladet spinat uanset om det er frisk eller ej.
Retten kan laves med eller uden tomat og man vil finde begge dele i Grækenland, så det ene er ikke mere rigtigt end det andet. I Grækenland laver man den på hvide ris men man kan sagtens bruge fuldkornsris, så skal man blot justere kogetiden derefter.
Helt centralt er det dog at bruge en god ekstra jomfru olivenolie. I Grækenland, og Middelhavslandene generelt, bruges olivenolie som en smagsgiver til maden – ikke blot et fedtstof. Man bør derfor bruge en olivenolie i god kvalitet, som ikke er for bitter eller stærk. En mild rund olivenolie egner sig bedst til denne ret.
I Grækenland vil man typisk bruge en ris i mellemstørrelse. Bruger man langkornet ris vil man få en fastere, mere grov spinatris – og bruger man grødris vil man i sagens natur få grødkonsistens. Så det afhænger af hvilken konsistens man foretrækker.
Spanakorizo – græske spinatris
Ingredienser
- 1 kg spinat
- 2 løg
- 4 spsk ekstra jomfru olivenolie
- 2 tsk hakket mynte (frisk eller tørret)
- 3 tsk hakket dild (frisk eller tørret)
- 120 g ris
- 400 ml vand (el så det dækker)
- salt og peber
- valgfrit: 1 ds hakkede tomater eller 3 spsk tomatpure
- 1 citron (saften)
Sådan gør du
- løgene hakkes fint og sauteres let i olien indtil de er bløde men stadig lyse
- Tilsæt alle de øvrige ingrienser undtaget citron
- Bring retten til kogepunktet og skru ned på middel varme
- Lad retten koge indtil konsistensen er grødagtig og risene er færdigkogt. Kogetiden afhænger af hvilken type ris der bruges
- Tilsidst overhældes retten med citronsaft
- Server gerne med græsk feta og brød. Evt. ekstra citron