Biryani Opskrift

by Milla

Biryani er en risret, som er kendt fra det indiske køkken – og det er en af de retter jeg ofte vender tilbage til herhjemme, da alle børnene elsker retten. Så den er på min liste af retter, som jeg ved bliver spist af alle.

Biryani er en betegnelse for en ret med stegte ris. Retten findes både i det indiske og det mellemøstlige køkken, men er nok mest kendt fra det indiske køkken, hvor de aromatiske krydderier skaber en varmende og styrkende ret. Men de mange forskellige variationer af biryani er spændende at gå på opdagelse i, da de varierer i krydderier og ingredienser. Retten tilpasses ofte de lokale variationer og traditoner for krydderier og råvarer.

Det er vigtigt at bruge langkornede ris til biryani, men basmati ris kan også bruges. Man bør dog undgå andre former for ris, da man ellers vil få en klistret, grødagtig konsistens. Biryani skal have løse riskorn der ikke klistrer sammen.

Variationer af biryani

Man kan varierere biryani på utallige forskellige måder. Jeg har to yndlingsopskrifter; den ene er med hakket oksekød, og den anden er med kylling. Jeg laver også ofte en vegetarisk biryani, hvor jeg tilsætter kikærter som proteinkilde. Opskriften der kommer her er med kylling, og er i det mellemøstlige hjørne, hvor jeg bruger krydderblandingen Kebab el Bazaar som består af Spidskommen, koriander, cayenne, gurkemeje, paprika, cassia, lang peber, allehånde. Jeg tilsætter også lidt Garam Masala for ekstra sødme. Her bruger jeg kyllingebryst men man kan også bruge oksekød, kalkun i strimler eller endda kyllinge underlår. Biryani kan varieres på utallige måder.

Jeg bruger gerne rosiner og pinjekerner i min biryani. Rosinerne giver lidt sødme og pinjekerner giver lidt knas og en nøddeagtig smag. Man kan også bruge mandler. Nogle gange laver jeg en indisk biryani med hakket oksekød, og her tilsætter jeg masser af grønne ærter. I denne mere mellemøstligt inspirerede biryani opskrift steger jeg ofte nogle sprøde løg og tilsætter ovenpå inden servering. Koriander er også godt at bruge som drys.

Kylling Biryani

Ret Hovedret

Ingredienser
  

  • 500 g kyllingebryst i strimler el. tern
  • 3 dl lankornede ris el. basmati ris
  • 5 dl vand
  • 2 tsk Kebab el Bazaar krydderi
  • 1 tsk Garam Masala
  • 2 fed presset hvidløg
  • 2 stk løg
  • ½ tsk salt
  • olie til stegning
  • ½ dl rosiner
  • 3 spsk pinjekerner

Sådan gør du
 

  • Skær løg i tynde skiver
  • Rist løgene i olien
  • Tilsæt kylling i tern og rist godt af
  • Tilsæt krydderier og hvidløg og rør rundt
  • Tilsæt ris og steg i ca. 1 min.
  • Hæld vand over
  • Lad retten simre under låg i ca. 20 min ved lav varme

Opskriften her skal ses som en slags basis biryani opskrift, som man kan variere alt efter hvordan man synes. Jeg serverer ofte stegte løg oven på, og en sprød kålsalat ved siden af. Nogle gange serverer jeg stegt broccoli ved siden af. På den måde kan den udgøre et komplet måltid med både protein og grønt. Man kan også servere en yoghurt sauce til.

You may also like

Leave a Comment

Opskrift Vurdering