Biryani opskrift i vegetarisk version

by Milla

Biryani er en populær og velsmagende indisk risret, som består af krydrede ris, ofte hakket kød eller kylling i tern, grøntsager samt et væld af aromatiske krydderier. Mine børn elsker biryani, og selv den yngste på 5 efterspørger ofte “indiske rise-rette” som hun kalder den. Jeg har ofte lavet den med kylling eller hakket oksekød, og den bliver som regel spist hurtigere end jeg kan nå at lave den færdig. Men for at skære ned på kødet, så har jeg lavet denne vegetariske biryani opskrift, som også vækker glade miner rundt om middagsbordet, hjemme hos os.

Hvad er biryani?

Biryani har sine rødder i det indiske køkken, og retten er blevet en af ​​de mest elskede og ikoniske retter i det indiske køkken. Biryani har utallige regionale variationer og tilberedelsesmetoder, der kan variere afhængigt af lokalsamfundets præferencer og traditioner. Der er forskellige regionale variationer af biryani, såsom Hyderabadi biryani, Lucknawi biryani, Kolkata biryani og mange flere. Hver region har sin egen unikke opskrift og tilberedelsesmetode, der resulterer i forskellige smagsoplevelser.

Biryani er en festlig og velsmagende ret, der ofte serveres ved særlige lejligheder og fester i Indien og andre dele af det sydasiatiske subkontinent. Det er kendt for sin rige smag og delikate balance mellem krydderier og aromaer.

Retten har spredt sig til andre lande, herunder mellemøsten, hvor ingredienserne og krydderierne er lidt nogle andre, men selve princippet med ris og grøntsager og evt. kød i lag er det samme. ens biryani i Mellemøsten kan have indflydelse fra den originale indiske biryani, er der typisk stadig nogle forskelle i smag og tilberedningsstil. Den mellemøstlige version af retten indeholder ofte kartofler i tern.

Vegetarisk Biryani Opskrift

Print
serveringer: 4 forb. tid: tilb. tid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

1 stort løg

2 spsk olivenolie

3 fed hvidløg

2 dl soja granulat

2 dl grønne eller brune linser

3 dl ris

7 dl bouillon (cirka)

2 spsk biryani krydderi

200 gram frosne ærter

Evt. rosiner og cashewnødder

salt og peber efter smag

bouillon

Instruktioner

  1. hak løg og hvidløg fint og steg det i lidt olivenolie i en gryde eller sauterpande
  2. Tilsæt sojagranulat og steg det af
  3. Tilsæt biryani krydderi og rør godt rundt så sojaen bliver brunet
  4. Tilsæt linser og ris og rør godt rundt
  5. Tilsæt bouillon så det dækker alle ingredienserne
  6. Kog retten i 20-30 min. indtil risene er møre
  7. Tilsæt frosne ærter og varm dem igennem
  8. Server evt. med cashewnødder og/eller rosiner 

Lidt om krydderierne

Når du skal lave en lækker indiske biryani opskrift, så er det vigtigt at bruge krydderier i høj kvalitet. Uden de rette krydderier, så får du ikke den rette aroma. Krydderier i høj kvalitet har en mere intens, frisk og autentisk smag og aroma sammenlignet med lavere kvalitetsalternativer. Dette giver dine retter en rigere og mere dyb smagsoplevelse.

Derudover så er det vigtigt at købe økologiske krydderier da de dyrkes uden brug af syntetiske pesticider, herbicider og kunstgødning. Dette reducerer risikoen for at forbruge rester af skadelige kemikalier, der kan forblive på ikke-økologiske planter. Økologiske krydderier har også ofte en mere intens og autentisk smag og aroma. Dette skyldes ofte, at planter, der vokser i sundere og mere naturlige miljøer, producerer mere smagfulde krydderier.

biryani opskrift

You may also like

Leave a Comment