Panforte er en italiensk konfektkage, der er baseret på tørret frugt og nødder. Panforte stammer fra Siena i Italien og kendes derfor også under navnet Panforte di Siena. Denne lækre dessert kage har en lang tradition, og kagen kan faktisk dateres helt tilbage til år 1000, hvor det lader til at man begyndte at lave panforte, og opskrifterne har således udviklet sig igennem tiden.
I Italien betragtes denne lækre, seje kage som indbegrebet af jul, og hvis man er italiener, så er det ikke rigtig jul før der har været panforte på bordet. Man kan måske sammenligne forholdet til italienernes panforte lidt lige som vi danskere har det med æbleskiver.
Panforte er en sej, sød kage, som indeholder honning, tørrede frugter og masser af nødder. Det bliver derfor en tung kage, der kan sammenlignes lidt med konfekt. Man spiser derfor mindre stykker panforte og en portion kan derfor holde længe. Man kan opbevare den i køleskabet i en lufttæt beholder og pakket ind i husholdningsfilm; på den måde kan den holde sig 3-4 uger.
Panforte
Ingredienser
- 100 g ristede mandler
- 100 g ristede hasselnødder
- 100 g valnødder
- 100 g figner
- 100 g dadler
- 50 g kandiseret appelsinskal
- 50 g sukat
- 100 g honning
- 120 g sukker
- 50 g mørk sirup
- 50 g kakao
- 6 spsk hvedemel
- 1 tsk stødt nellike
- 1 tsk allehånde
- ½ tsk stødt koriander
- ½ tsk muskatnød
- ½ stk økologisk appensin – skallen
- 1 dl portvin
- smør/olie til formen
- flormelis til drys inden servering
Sådan gør du
- Varm ovnen op til 150 grader
- Varm sukker, sirup og honning op i en gryde indtil sukkeret er opløst. Giv det et kort opkog så der ikke er sukkerkrystaller tilbage.
- Rist nødderne på en pande
- Hak de tørrede frugter groft
- Vend nødderne sammen med kakao og krydderier
- Bland tørrede frugter i sukkerlagen og vend nødderne i
- Tilsæt portvin og rør rundt
- Tilsæt nu mel 1 spsk ad gangen og vend rundt undervejs
- Beklæd en form ca. 20 cm i diameter med bagepapir og smør med smør eller olie
- Bag din panforte i ovnen i ca. 20 min
- Lad den køle helt af i formen
- Inden servering vendes kagen ud af formen og drysses med flormelis