Vegetarisk Chili med bønner og quinoa

by Milla

Når man tænker på chili con carne, forestiller man sig ofte en skål fyldt med krydret kød og bønner, men vegetarisk chili kan være lige så lækker og tilfredsstillende. Denne opskrift byder på en farverig og smagfuld kombination af bønner, quinoa og en rig blanding af aromatiske krydderier, der er sikker på at tage dine smagsløg med på en spændende rejse.

Det bedste ved denne vegetariske chili er, at den er fyldig og mættende takket være bønnerne og quinoaen, hvilket gør den til den perfekte ret til kølige aftener eller når du ønsker noget hjerteligt og sundt. De friske peberfrugter tilføjer en sprød og farverig kontrast til den rige tomatbaserede sovs, og de velafbalancerede krydderier bringer varme og dybde til hvert enkelt bid.

Uanset om du er vegetar eller blot søger efter en sund og velsmagende måde at inkludere flere planter i din kost, er denne vegetariske chili opskrift en sikker vinder. Den er også let at tilpasse efter din smag, så du kan justere krydderierne og varmen for at matche dine præferencer. Så lad os komme i gang med at lave denne hjertelige og smagfulde ret, der er fyldt med godhed og næring.

Når jeg laver vegetariske retter, så sørger jeg for at bruge ingredienser der kan give retten noget umami. Det kan f.eks. være svampe, aubergine eller fermenterede råvarer, men da ingen af disse ingredienser passer specielt godt i en vegetarisk chili (udover evt. meget finthakket champignon) så bruger jeg kantarelsalt fra Puks Delikatesser. Det er en salt, som jeg elsker at bruge i stort set alle former for madlavning – svampene er tørrede og meget finthakkede, så man får ikke fornemmelsen af svampe, men salten giver blot en fyldig umamismag, som ellers er den mange forbinder med kød. Den kan bestemt anbefales.

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • 1 kop quinoa
  • 2 kopper vand
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 løg, hakket
  • 3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 rød peberfrugt, hakket
  • 1 gul peberfrugt, hakket
  • 1 grøn peberfrugt, hakket
  • 1 jalapeño-peber, hakket (valgfrit, afhængigt af hvor krydret du vil have det)
  • 1 spsk chilipulver
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk sød paprika
  • ½ tsk røget paprika
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 dåse (ca. 400 g) sorte bønner eller kidneybønner
  • 1 dåse (ca. 400 g) hakkede tomater
  • 2 kopper grøntsagsbuillon
  • 1 lille dåse majs
  • Salt og peber efter smag - brug gerne kantarelsalt som giver retten lidt ekstra umami
  • Frisk koriander eller persille til pynt
  • Revet cheddarost, creme fraiche eller skivede avocadoer (valgfrit, som garniture)

Instruktioner

  1. Skyl quinoaen godt i koldt vand. Bring 2 kopper vand i kog i en gryde, tilsæt quinoaen, og reducer varmen. Dæk gryden og lad quinoaen simre i ca. 15 minutter, eller indtil vandet er absorberet og quinoaen er kogt. Fjern gryden fra varmen og lad den stå i yderligere 5 minutter, inden du fluffer quinoaen med en gaffel.
  2. I en stor gryde opvarmes olivenolien over medium varme. Tilsæt løg og hvidløg, og sautér i ca. 2-3 minutter, indtil de er bløde og duftende.
  3. Tilsæt de hakkede peberfrugter og jalapeño-peberen (hvis du bruger den), og fortsæt med at sautere i yderligere 5 minutter, indtil peberfrugterne er bløde.
  4. Tilsæt chilipulver, spidskommen, paprika og tørret oregano. Rør godt, og lad det stege i ca. 1 minut for at frigive krydderiernes aromaer.
  5. Tilsæt de skyllede sorte bønner, knuste tomater og grøntsagsbuljong. Rør forsigtigt sammen og bring blandingen i kog.
  6. Reducer varmen til lavt, og lad chili simre i ca. 20-25 minutter for at lade smagene blande sig. Tilsæt majs og varm dem godt igennem. Smag til med salt og peber efter behov.
  7. Server den vegetariske chili over en portion quinoa. Pynt med frisk koriander eller persille og eventuelt revet cheddarost, creme fraiche eller skivede avocadoer, hvis det ønskes.

You may also like

Leave a Comment