Hjemmelavet sæbe er noget af det lækreste man kan vaske sine hænder i. Når man først har prøvet at lave hjemmelavet sæbe, så er det svært at gå tilbage til de indkøbte sæber igen. Heldigvis kan man nu købe naturlig sæbe mange steder, som minder meget om den man selv kan lave – men der er nu noget helt specielt ved at lave den selv. Og det er rent faktisk meget nemmere end man tror.
Når du laver sæbe selv, har du mulighed for, at bruge din kreativitet på en måde, hvor både du og andre får glæde af resultaterne. Du kan lege med ingredienserne og tilsætte duft- og farvestoffer præcis efter dit eget ønske. Du kan lave flotte farver og mønstre, og du kan tilsætte ingredienser som ændre strukturen i sæben, og som samtidig plejer huden som f.eks. kaffegrums eller havregryn. Der er masser af muligheder og det handler om at bruge sin fantasi sammen med gode opskrifter.
Sæbe består helt grundlæggende af forsæbede olier. Sæbe fremstilles af fedtstoffer og base. Sæben opstår under den kemiske proces der sker når man blander fedtstoffer med varmeskabende base, idet de kemiske molekyler i olien ændres når de påvirkes af den varme der opstår når fedtstoffer og base blandes. Kaustisk soda er den base som man bruger til sæbesydning. Kaustisk soda er stærkt ætsende, og det er derfor man skal passe på både hud og øjne når man fremstiller sæbe. Kaustisk soda har en meget høj pH værdi, og må derfor ikke komme i kontakt med huden. Man må derfor først bruge sæben når denne pH værdi er faldet, hvilket sker naturligt under hvileprocessen. Når selve sæbefremstillingen er færdig skal sæben hvile i ca. 6-8 uger før pH værdien er faldet og den kaustiske soda er neutraliseret. Sæben kan med fordel ligge længere. Kaustisk soda kan købes som pulver hos de fleste større supermarkeder.
Sådan laver du hjemmelavet sæbe
Hvis det er første gang du prøver at lave hjemmelavet sæbe, så er det vigtigt at du følger en opskrift, da du ellers vil have svært ved at opnå et tilfredsstillende resultat. Først når du er helt fortrolig med processen kan du gå igang med at eksperimentere. Men det kræver lidt øvelse at få lavet en god sæbe, så det er vigtigt at du starter med at lave en god basis sæbe, og når du er tilfreds med den så kan du begynde at tilføje det du har lyst til.
Denne opskrift er godt at bruge som en grundopskrift, da den er simpel at gå igang med, og den kræver ikke nogle særligt avancerede ingredienser udover kaustisk soda. Du kan købe de fleste ingredienser i et almindeligt supermarked, men hvis du foretrækker at købe det hele online, så kan du finde alt hvad du skal bruge hos Hedenhus.dk
Det skal du bruge:
- 300 g vegetabilsk olie f.eks. olivenolie, solsikkeolie eller vindruekerneolie
- 300 g vand
- 500 g kokosolie (f.eks. palmin)
- 125 g kaustisk soda
Sådan gør du:
Du skal starte med at forberede alle de ting du skal bruge til sæbesydningen, således at du ikke skal rundt og lede efter ting undervejs. For når du først er gået igang, så er det vigtigt at følge processen, så man undgår unødvendige pauser undervejs. Du skal bruge en vægt, 2 skåle (ikke metal), et målebæger, en ske, et piskeris, en mixer, handsker og beskyttelsesbriller.
Start med at måle vandet af og hæld det op i den ene skål. Tilsæt forsigtigt den kaustiske soda og pisk forsigtigt med piskeriset indtil sodaen er helt opløst. Det er vigtigt at du ikke sprøjter på hud eller øjne, og vær opmærksom på, at der opstår damp når vand og kaustisk soda blandes. Så vær forsigtig og meget opmærksom under denne process, som evt. kan foregå udendørs eller under en emhætte. Sæt blandingen tilside.
Herefter skal olierne blandes sammen. Du skal derfor smelte kokosolien til den er flydende og blande den med den anden olie indtil du har en helt jævn og ensartet flydende olie. Det vigtigste er, at de forskellige ingredienser blandes ved samme temperatur, da det er det som giver den bedste sæbe. Den flydende olie bør derfor have samme temperatur som blandingen af vand og kaustisk soda, før de to blandinger blandes sammen. Mål derfor temperaturen med et termometer.
Herefter tager du vandet med kaustisk soda, som du har afkølet til samme temperatur som olien, og hæld forsigtigt blandingen ned i skålen med olie. Rør forsigtigt rundt med piskeriset. Først når de to blaninger er rørt godt sammen kan du begynde at piske mere effektivt.
Dette kan sagtens gøres med en elektrisk håndmixer, da det tager alt for lang tid ved håndkraft. Men vær forsigtig når du bruger mixeren, så du ikke sprøjter på dig selv. Sørg for, at mixeren er helt nede i blandingen inden du tænder og kør så på høj hastighed i et par minutter. Fortsæt indtil blandingen er blevet tyk og ensartet. Du vil begynde at dufte en sæbeagtig duft og når blandingen er så tyk, at mixeren efterlader spor, så er blandingen klar. Der vil som regel også være små bobler i overfladen.
Når blandingen er klar skal den hældes på forme. Du kan bruge sæbeforme af træ, plastic eller silikone. Hæld sæbemassen op i formene og stil dem til side. Lad dem stå og stivne i 12-24 timer. Herefter tager du sæbebarerne ud af formene, og skærer sæben ud i passende størrelser. Brug stadig dine handsker, da sæberne er stærkt basiske på dette tidspunkt. Skær sæberne ud og læg dem til tørre. Her skal de ligge og hvile i ca. 6 uger indtil de er klar til brug.
Eksprimenter med hjemmelavet sæbe
Når du har fulgt denne opskrift nogle gange, og du er tilfreds med den sæbe du har i hånden efter hviletiden, så kan du begynde at eksperimentere med dine ingredienser. Ingredienserne skal røres i lige inden du hælder sæben på forme. Her kan du tilsætte duftolier, hvis du ønsker at dine sæber skal dufte dejligt. Det er en god idé, at bruge naturlige essentielle olier. Brug ikke mere end nogle dråber, da de ikke nødvendigvis skal dufte for kraftigt. Du kan også tilsætte farvestoffer, som røres ud i sæbemassen. Du kan evt. dele sæbemassen op i to skåle og blande to forskellige farver som hældes ovenpå hinanden i sæbeformen, så du får et flot farvespil. Du kan også tilsætte urter eller blomster f.eks. lavendel, kamille eller rosmarin. Kanel, kaffe eller havreflager er også gode ingredienser. Ingredienserne kan også kombineres, f.eks. er fine havregryn og honning en god kombination, hvor havregrynene giver en skrubbeeffekt og honningen er blødgørende. Mulighederne er mange og det handler om at bruge sin fantasi.
Hvorfor er det en god idé at lave hjemmelavet sæbe?
Hjemmelavet sæbe er både sjovt, underholdende og godt for sundheden. Det er en spændende process at lave sin egen sæbe. Det er sjovt at se sæben tage form, og der er en stor glæde og nydelse ved at bruge en sæbe som man selv har fremstillet i hånden. Hjemmelavet sæbe er også en god gaveidé, og er velegnet som værtindegaver, da de fleste vil synes det er både sjovt og spændende at prøve en hjemmelavet sæbe.
Derudover så er det også sundere at bruge hjemmelavet sæbe, da man kan holde sig til naturens ingredienser. Den billige flydende sæbe man køber i supermarkedet har ikke længere ret meget med sæbe at gøre, men er i stedet et resultat af en kemisk fremstilling. Den hverken lugter eller føles som sæbe længere. Dette skyldes at sæbesydningen ikke er opnået gennem den naturlige påvirkning af fedtstoffer og base, men at den i stedet er kunstigt fremstillet. Selvom kaustisk soda virker lidt barsk og kemisk, så er det stadig en naturlig råvare, og der er ikke noget kunstigt over det. Billig flydende sæbe er som regel ikke fremstillet ved hjælp af kaustisk soda, eller lud, som det også kaldes, men indeholder mange kunstige ingredienser, som giver en flydende konsistens og en skummende effekt. Alle disse kunstige egenskaber kan man undgå ved at lave sin egen sæbe.
129 comments
Hej!
Jeg har købt noget flydende økologisk håndsæbe, som jeg har tilsat nogle få dråber duftolie.
Jeg synes det ser lidt kedelig ud når det er hvidt.
Og nu til mit lille “problem”.
Jeg vil gerne have en rosa farve,kan jeg evt. bruge en lille smule rødbede saft( vil gerne bruge naturlige farvestoffer).Hvad er dit råd til mig?.
På forhånd mange tak. Venligst Mariann
Hej Mariann
Jeg tror godt at du kan prøve med rødbedesaft. Dog skal det være meget lidt, da rødbedesaft godt kan blive lidt brunligt. Alternativt kan du prøve med lidt cayenne peber eller paprika, hvilket vil give en coral/lakse-agtig farve.
Mvh Camilla
Camilla hvor stor en Potions får man af din opskrift ..??
Måske du ku sammenligne med en Sandkageform – eller andre former
Lise-Lotte
Ja en stor sandkage form, det passer meget godt. Jeg får ca 15-20 stykker på sådan en portion
Tak skal du ha, lyder let nok og lave egne Sæber..??
Har fulgt flere Videoer på Youtube,, og ser spændende ud, lige nu er jeg i gang med at samle ALT ind som der skal bruges..
Lise-Lotte
Ja, det er ikke svært – men det tager lidt tid. Men hvis man synes det er sjovt, så er det en dejlig hobby 🙂
Jeg har eksperimenteret noget med farve. Den smukkeste rosafarvede har jeg fået ved at tilsætte lidt blå frugtfarve. Jo mere du tilsætter, jo mørkere rosa bliver sæben.
Susanne
Det lyder spændende. Tak for tippet 🙂
Du skriver at man ikke må bruge metalskåle under fremstillingen af sæbe, hvorfor?
oke
Du skal tænke på, at hvis det er perlemorshvidt, altsåikke gulligt, er der formentlig tilsat farvestoffer for at opnå effekten. Men hvis det er en økologisk sæbe du har købt, er der formentlig ikke sundhedsskadelige stoffer i.
Hej. Hvordan laver man en hjemmelavet flydende sæbe uden ev brug af sulfat ? ( synes ikk jeg ellers har været heldig at finde det i en fysisk butik )
Min datter og jeg vil nemlig gerne afprøve dette projekt som julegaver i år 😉
Husk at mængden af NaOH skal justeres efter hvilken fedt der anvendes. Forsæbningstallet varierer fra fedt til fedt, og du risikerer at få grimme ætsninger hvis du ikke tager hensyn til dette! Anvend fx app’en “saponify” eller hjemmesiden soapcalc til at lave udregningen.
Hej
Jeg er ny på området.
Er det her den metode man kalder koldt presset/kold process? 🙂
Hjalte
Hej Hjalte,
Ja, det er det. God fornøjelse med sæben 🙂
Mvh Camilla
Hej Camilla
Jeg har det problem at sæben bliver brunlig når den har ligget lidt længere tid, kan man afhjælpe dette? Mvh irene
Hej
Kan man lave en portion, lade den hvile 3 uger og så smelte det om og støbe sæben? Eller skal det helst gøres med det samme? Mvh Søren
Hej Søren,
Uden at vide det helt præcist, så tror jeg ikke, at du vil få et særlig godt resultat. Jeg har kun prøvet at smelte noget om en enkelt gang, og det blev meget grynet, så det var ikke ret lækkert. Men hvis du prøver, så er du meget velkommen til at dele resultatet herinde 🙂
Mvh Camilla
Jeg forsøgte mig med at smelte lidt rester i en gryde, men nej det blev ikke særlig godt. Så går og overvejer om jeg skal prøve i ovnen, men tvivler på at resultatet bliver meget anderledes. 🙂
Mvh Søren
Hej, jeg har fulgt din opskrift til punkt og prikke, men den er virkelig livsfarlig da den er meget mere end 14 på et pH papir. Jeg har både prøvet med rødkålsindikator, pH papir og pH stiks, alle sagde at den var virkelig farlig, den har ætset mit køkkenbord, og lidt af min læbe
Vh Mig
Et eller andet må du have gjort anderledes! For det lyder slet ikke rigtigt. Og det har jeg aldrig oplevet med denne opskrift. Du skal overholde hviletiden da der er der pH værdien falder.
Og blandingen må under ingen omstændigheder komme i kontakt med huden, eller dine omgivelser, så der bør du tage nogle forholdsregler for at undgå det. Det tyder på, at du har båret dig forkert ad et sted i processen. Så jeg vil ikke kalde opskriften livsfarlig – det er nærmere den måde du har gjort det på der er forkert 🙂
Hvordan får man hel hvid farve til sin sæbe?
Jeg har lavet sæbe i et stykke tid, og kan bekræfte at PH værdien på sæbe der ikke er sæbificeret (de færste 24 timer) har en PH værdi på 14, og kan ætse fælt. Det er meget vigtigt at have handsker og beskyttelsesbriller på, og de dampe der opstår er ret farlige, så blandingen af lud (kaustisk soda) og vand skal helst foregå udenfor, eller under en emhætte der køre for fuld hammer.
Sæberne skal helst ligge i 6-8 uger, gerne længere. Jeg har lige taget hul på en sæbe der har ligget i 6 måneder, og den er altså helt fantastisk.
Mille, det synes jeg du skal tilføje til din tekst, for det ville jo være forfærdelig hvis nogen kom til skade.
Jeg har forlænget hviletiden for en sikkerheds skyld – jeg har allerede nævnt dampe og sikkerhedsudstyr, så det håber jeg da at folk læser inden de går igang 🙂
Sæben skal stå i 6 uger inden den må bruges på huden. Den kausiske soda skal reagere færdig med olien
Hej Camilla. Kan man bruge frugtfarve, for at gøre den lidt mere “spændende” at se på? 🙂
Hilsen Claudia
Ja, det kan man sagtens 🙂
hej, det lyder rigtig spændene.. jeg er lidt i tvivl om hvilken mængde der skal tilsættes af eks. havregryn og honning til en portion? hvordan får man den sorte farve? mvh Maria
Hejsa
Hvis du tilsætter havregryn når du har blendet olierne, så kan du nemt vurdere hvor “grynet” du vil have den. Jeg ville starte med en halv til en hel dl og så vurdere konsistensen. Jeg har ikke prøvet at lave sort sæbe, men den mørkebrune kan du få med mørk kakao og/eller kanel.
Aktivt kul bruges ofte til at farve sort med.
Hej
Hvilken temperatur skal vandet have? Skal det være koldt, lunken eller varm vand?
Mvh iben
Hej Iben
Bare koldt vand
Det er ikke så vigtigt da det bliver varmt i mødet med kaustisk soda
Hej Camilla
Jeg købte en lille økologisk sæbe af oliven olie I Spanien og laurbærblad – den duftede himmelsk og rent. Den er nu brugt op og jeg vil gerne lave den selv.
Hvordan tilsætter jeg laurbær bladene for duftens skyld? Og ca. hvor meget skal jeg bruge til ovenstående opskrift.
Spændende med hjemmelavet sæbe – vil helt sikkert gå igang med en lille production 🙂
Hilsen
lisa
Hej Lisa, jeg ved det ikke, da jeg ikke har erfaring med det – men jeg kan forestille mig at du kan købe laurbær olie som æterisk olie. I så fald skal du nok bruge ca. 5 ml til en portion. Hilsen Camilla
Hej. Jeg tænker at lave noget fåremælkssæbe, men på hvilket trin tilsættes fåremælken?
Hej, det ved jeg ikke, da jeg aldrig har prøvet det. Men jeg ville ok gøre det umiddelbart efter at olierne blandes, jeg kan dog ikke svare på hvordan konsistensen bliver. Du er meget velkommen til at skrive om resultatet.
Hej
Vil gerne lave hjemmelavet sæbe med børnebørn
Kan jeg lave det på forhånd også smelte det sammen med dem så det ikke er for farligt med dem ?
Også tilsætte farve og i forskellige forme
Hej Karin
Jeg vil ikke anbefale at lave sæbe med mindre børn. Men du kan lave smelt selv sæbe i stedet for.
Hejsa.
Svar ved. Mælkesyre. Man fryser mælken om til isterninger. Så bruger man mælkeisterningerne sammen med soda’en. Man fryser mælken så den ikke bliver for varm og kommer til at lugte af risengrød. Så skift mælk ud med vand.
[…] er helt hvit og grønnsåpe er brun. Men siden vi liker diy, hvorfor ikke lage sin egen såpe;-) Hjemmelavet sæbe – sådan gør du – Kvindetrends.dk – Trends og Livsstil Vinyl, diy rør og fulltoner. Svar med […]
[…] ved at bruge andet efterhånden. Og det er virkelig nemt at lave. Du kan bruge denne udmærkede opskrift på hjemmelavet sæbe og herunder ses billederne fra påskeferiens […]
Når man laver sæbe med eks havregryn el kaffegrums, vil afløbet så ikke stoppe til, når man bruger sæben i bad ?
Mvh bente
Det har jeg ikke oplevet problemer med, da mængden er meget lille. Hvis du tilsætter f.eks. 2 spsk havregryn til en hel portion sæbe, så vil du få måske 25 sæbebarer, så mængden af havregryn/kaffegrums er for lille til at blokere afløbet. Men hvis du ved at du har meget sarte afløb er det nok smartest at lade være.
Hej,
Jeg har en lille gårdsbutik i skåne, og har kastet mig over at producere mine egne sæber.
I den forbindelse har jeg lige to spørgsmål:
Hvornår er det bedst at skære sæberne ud?
Hvordan måler jeg PH værdien i sæberne, når de er stivnet?
Og hvilken PH værdi skal sæben have, før jeg kan anvende dem?
På forhånd tusind tak for hjælpen.
Steneborg Gårdsbutik
V/Jette Bruun Andersen
Jeg skærer sæben ud efterhånden som jeg bruger dem, men det er alt efter lyst/behov. Du kan købe pH strips som du kan bruge til at måle, og værdien bør ligge omkring 7.
Hej Milla . Når sæben er stivnet , hvordan måler jeg sæben ?? de strips kan jeg jo ikke bare stikke ned nioget stift ?? Mvh Helle
Hej Milla . Når sæben er stivnet , hvordan måler jeg sæben ?? de strips kan jeg jo ikke bare stikke ned i noget stift ?? Mvh Helle
ikke fordi jeg er sæbeekspert men umiddelbart så ville jeg tage en vatpind med lidt vand på og så skumme lidt sæbe op og tage prøven der. uanset hvor stærk koncentrationen vil blive skal den ligge på ca 7 som er neutral. Du kan se skalaen på pakken til laxmuspapire.
fx har intimsæbe en lavere PH værdi.
Vil det sige at denne opskrift på sæbe er uegnet som intimsæbe pga en højere PH?
Når den har ligget længe nok har den ph værdi som en almindelig håndsæbe. Så nej, jeg tror ikke den er velegnet som intimsæbe.
Hvis du skulle få lyst til at regulere ph værdien, så tilsæt noget citronpulver, syren sænker ph værdien, og du kan endda regulere den så du kan bruge det til intimsæbe.
Hej camilla.
Jeg kunne tænke mig at lave sæbebarer, og så vil jeg hører dig ad om kaustisk soda, skal være noget specielt noget, eller bare det man køber i supermarked / byggemarked ?
Kh. Anita
Det er blot det som du køber i supermarkeder/byggemarkeder.
En næsten sort har jeg fået med trækul, pulveriseret og rørt i lidt af olien. Skummet blivet ikke sort.
Naturlige farver kan fås med gurklemeje, paprika, kakao, kaffe, anattofrø (fås i Asia-butikker, trækker i olie nogle dage) og visse planter, f.ex. blomster af mælkebøtte og morgenfrue. De fleste planter bliver dog brune i sæben, men ikke disse. Persille og spinat skulle bevare den grønne farve, men det har jeg ikke prøvet.
Hvis man bruger uraffinerede olier, vil disse også afgive farve til sæben.
Angående laurbær, så tror jeg, at det drejer sig om en Alepposæbe, som er lavet af laurbærolie (ikke den æteriske, men den man bruger til at smøre hestehove med) og olivenolie og ikke andet.
synes Jeg havde håndmixeren i gang meget længe. Måske 20-25 minutter. Lyder det rigtigt eller hvad kan jeg have gjort forkert.
TP var ca 50 grader da jeg startede.
Vh Anne
Det var længere end jeg plejer – men det er nok temperaturen der gør det. 50 grader er ret højt, jeg plejer at blande ved lavere temperatur. Jeg håber du opnåede et godt resultat alligevel 🙂
jeg blev lidt utålmodig og brugte stavblenderen og så skete der noget ret hurtigt (inden for 5-6 minuter)
Fantastisk ide og beskrivelse 🙂 har lige 3 spørgsmål: hvor meget honning skal i den med honning og havre gryn? Hvordan opbevares dem når de er færdige? Og hvor køber man kaustisk soda? Tusinde tak 🙂
Jeg tilsætter ca. 2-3 spsk. honning. Kaustisk soda kan købes i større supermarkeder og byggemarkeder. Det er billigt f.eks. i Biltema. Jeg opbevarer sæberne på en hylde, den samme som de tørrer på, og så skærer jeg stykker efterhånden. Men det er alt efter hvad man har lyst/plads til.
Hej
Du skriver at man skal bruge Kaustisk Soda. Kan man eller må man godt bruge sån noget her ?
http://www.superbest.dk/produkt/borup-kaustisk-soda?gclid=Cj0KEQjw3vyeBRDt673h5ZTYrdQBEiQAzhkf8hB5U7k40L1s77FvROQMoKmbzAr_n770BiZ5H4n9HNUaAv4F8P8HAQ
Ja, det ser rigtigt ud, selvom beskrivelsen ser lidt voldsom ud 🙂
Hej.
Jeg vil prøve at lave sæbe men forstår ikke helt det men vand/kaustisk soda blandingens temperatur?
Det står: “Herefter tager du vandet med kaustisk soda, som du har afkølet til samme temperatur som olien, og hæld forsigtigt blandingen ned i skålen med olie”
Jeg forestillede mig at blandingen var kold og olieblandingen varm og at det var olieblandningen som skulle nedkøles til samme temperatur som vandblandningen…
Venligst
Edith “Nybegynder” 🙂
Blandingen med kaustisk soda er varm. Der dannes varme når de to ingredienser blandes.
Hej alle.
Jeg har forsøgt mig med at fremstille sæbe engang. Gik fuldstændig eft opskriften med palmin. (+ lidt saft fra en lime!)
Det ville ikke stivne, og jeg kunne ikke forstå hvorfor, men det var selvfølgelig syren fra limen som gjorde, sæben ikke ville stivne. Selvom det kun var en lillebitte smule. Jeg elsker duften af lime. Idag vil jeg forsøge mig igen.
På you tube er der masser af sæbe videoer. Skrive: how to make soap, og der er stribevis at se på.
Der findes et amerikansk firma: brambleberry.com til inspiration.
Jeg tænker frem for Lime saften – hva med ku at bruge skylden, som du river på rivejern – evt en tur i under kniven så det blir rigtig småt ..??
Jeg har læst et andet sted, at man med fordel kan anvende citronolie (måske der også findes limeolie?)
Det kan du sagtens. Det vil blive rigtig lækkert. Du vil nok ikke få så meget duft ud af det dog.
Hej Camilla,
Det lyder rigtig spændende 🙂 Hvor meget sæbe får man ud af opskriften/hvilket ‘rumfang’ skal man have klar til forme? Hilsen Heidi
Vi er ved at lave sæbe, og vi har pisket snart en time og det vil ikke stivne. Der er lidt skidt i, måske er det det? Vi blandede det sammen ved næsten samme temperatur måske 5 i forskel. Og det var omkring 40-45 grader. Hvad kan det være?
– Olivia
[…] Hjemmelavet Sæbe – Opskrift og Fremgangsmåde …Hjemmelavet sæbe er noget af det lækreste man kan vaske sine hænder i. Når man først har prøvet at lave hjemmelavet sæbe, så er det svært at gå tilbage til …besøge hjemmesiden […]
[…] Hjemmelavet Sæbe – Opskrift og Fremgangsmåde …Hej. Hvordan laver man en hjemmelavet flydende sæbe uden ev brug af sulfat ? … Når man laver sæbe med eks havregryn el kaffegrums, …besøge hjemmesiden […]
[…] Hjemmelavet Sæbe – Opskrift og Fremgangsmåde …Hvorfor er det en god idé at lave hjemmelavet sæbe? Hjemmelavet sæbe er både sjovt, … Hvordan laver man en hjemmelavet flydende sæbe uden ev brug af sulfat ?besøge hjemmesiden […]
Min sæbe har stået i 24 timer men vil ikke ud af formen. Hvad gør jeg? Den kunne jo ikke smæltes? Havldelen er i små silikone hjerteforme var perfekte men halvdelen måtte jeg hælde i en firkantet glasfad, den kn jeg ikke få ud. Og når jeg prøver at skære smuldre det i kanterne.
Kan jeg bruge oksetalg?
Hvis ja, hvordan og hvor meget?
Hej Anne
Jeg har desværre ingen erfaringer med oksetalg, så jeg kan ikke give dig et godt råd. Men hvis du har prøvet det imellemtiden så er du velkommen til at skrive om dine forsøg. Mvh Camilla
Jeg har lavet mine egne sæber efter nedenstående opskrift. 450 gr fårefedt, 100 gr mandel/kokosolie, 90 gr kaustisk soda, 210 gr vand,jeg har problemer med at få ph værdien ned den ligger omkring 10-11, og så kan jeg heller ikke rigtig finde ud af at få dem til at dufte og farve
Hej Anja
Jeg har aldrig prøvet at lave sæbe med fårefedt. Jeg bruger altid vegetablisk olie. Så jeg kan desværre ikke give dig et godt råd. Mvh Camilla
Fårefedt er rigtig gost i sæber. Man skal altid løbe opskriften igennem en ludregner. Det kan findes på thesage.com. Husk at skrive to I angiver i gram. Der skal nemlig ikke samme mængde kaustisk soda til de forskellige typer fedtstof. Olivenolie skal bruge meget mindre end fx Kokosolie. Jer der spørger til mælk i sæben. Den skal blandes med kaustisk soda. Men da mælk indeholder meget sukker, skal det hele holdes i lave temperaturer. Dvs mælken skal fryses på forhånd og holdes i vandbad med isterninger. Når sæbemassen er klædt på forme, skal det i fryseren. En pH strimmel giver ikke en retvisende angivning af sæbens pH-værdi. Istedet kan man sætte spidsen af tungen på sæben. Hvis det giver et lille stik, så er den ikke klar. Hvis det til gengæld smager af sæbe, så er den fin.
Men kan godt bruge frugtfarve. Blå giver lilla og rød giver ikke farve. Pas på med at tilsætte paprika, da det er meget hårdt mod huden.
Skær sæben senest en uge efter den er lavet, da den ellers bliver for hård.
En god Marseille sæbe består primært af olivenolie. Det giver en rigtig god sæbe, men det kræver at den får god tid til at hærde, da olivenoliesæbe bliver hårdere med tiden. En sæbe med 100 % olivenolie vil være blød/slimet i brug det første års tid.
Hvorfor smuldre min sæbe når jeg skære i den. ?
Kan jeg komme meget små smuldre i en ny produktion af sæbe. Er meget glad for min sæbe bruger rosenolie og tørrede rosenblade ovenpå mens det er blødt.
Jeg har haft held med at bruge sæbesmulder i en ny sæbeproduktion.
Jeg skærer altid min sæbe ud, samme dag som jeg laver den, så den ikke er stenhård og smuldrer.
Hej.
Kan man bruge rosenvand til at blande i kausisk soda??
Man kan ikke være sikker på at duften bevares.
Kan man selv lave en “smelt selv sæbe” og ved du evt. hvordan?
Hvordan laver man flydende sæber?
mvh
Kirsten Hahn Atzen
Hejsa. Jeg har lavet sæben lige efter opskriften med et par få dråber grøn frugtfarve. Den er så fin. Jeg har skåret den i blokke efter 24 timer. Nu har den ligget i 3 uger og den er lidt mørkere i midten. Det ligner den er fugtig. Det er den ikke Er det normalt?
Og kan man ikke presse lime og komme I. Min drøm er limesæbe. Jeg har købt æterisk olie, men kender ikke virkningerne af det. En naturlig lime har en virkning som en ekstra god antiperspirant og jeg ville lav.e en antiperspirantsæbe.
Kh Mette
Det har jeg også oplevet. Tror at det iikke er pisket/ blender tilstrækkeligt, altså ikke tykt nok inden den kommes i form.
Jeg har dog fint kunnet bruge mine sæber når de har ligget i 6 uger.
Jeg kan ikke skærer sæben i skiver .. det smuldre for mig. Hvordan gør du? Er der evt. noget galt med min sæbe?
Håberdu kan være behjælpelig
[…] at eksperimentere med andre olier, farver og dufte. Den opskrift jeg startede med at følge, er fra KvindeTrends.dk. Den er meget enkel og ligetil. Jeg har efterfølgende ændret lidt på mængderne, men ellers er […]
Hej, vi vil gerne lave denne sæbe som et produkt i skolen. For at vi kan det, er vi nødt til at vide hvor stærkt det natriumhydroxid skal være?
Jeg bruger bare det man f.eks. kan købe i Matas eller supermarkeder
Hej, Jeg har store mængder kokosolie (fast, når der ikke er fór varmt) kan jeg lave sæbe alene på kokosolie uden at blande den med en af de flydende olier du forslår i opskriften?
Og kan jeg bruge almindelig eau de toilette som duft-giver?
Du kan sagtens lave sæbe af kokosolie alene, men hos mange mennesker udtørrer den huden.
hvor kan man købe billig ingredienser til sæbe
hvor finder jeg de billigste ingredienser
Du kan købe ingredienserne i fx. matas, og du kan også købe kaustisk soda i forskellige byggemarkeder.
Hej Milla, Hvor er det dejligt at se din opskrift,. Jeg har dog et spørgsmål til dig, da jeg selv er i gang med ar eksperimentere med at lave min egen sæbe hvor at der vil indgå lammetalle, men mit problem er: Hvordan regner man ud hvor meget vand og hvor meget Kautisk soda der skal til, jeg tænker på forholdet til det man vil bruge af div. fedt og olier. Findes der en formel? omregner eller hvad det nu hedder. Mvh. Lydia
Jeg har ingen formel jeg bruger – men jeg har også kun lavet sæbe med olivenolie da jeg har det nemt til rådighed. Og så kokosolie selvfølgelig 🙂
Du kan finde formlen på en soap calculator. På YouTube kan du finde veskeivelser af hvordan man bruger den.
Hej!
Tak for opskriften. Jeg ville bare høre om man kan bruge en håndmixer med metal piskeris, eller en stavblender med metalstav? og om man desuden må bruge den samme som man laver mad med?
Jeg bruger en plastic stavblender, som jeg har købt specielt til formålet. Jeg bruger ikke den samme til madlavning. Men der sker ikke noget hvis du gør det, da den jo ikke bliver uren, og kan vaskes. Jeg synes bare det er rart at bruge forskellige.
Hej Milla . Jeg vil gerne måle pH i min sæbe , hvordan måler jeg min sæbe efter 3 uger og den er stivnet med pH strips ??? Mvh Helle Galster
Hej
Har i går forsøgt mig med håndsæben. Gik fint bortset fra at blandingen aldrig begyndte at tykne og mixeren aldrig kom til at sætte spor. Efter 3/4 times piskning og en temperatur i massen på 28 grader, hældte jeg 10 skvæt bladgrønt og lidt sandeltræ æterisk olie i, og hældte massen på to forme. I dag er sæben fast og smuk lysegrøn og dufter skønt. Nu skal den jo så bare skæres ud og ligge i tre uger, forstår jeg?
Det fremgår længere oppe i tråden at det er min 5-6 uger
… [Trackback]
[…] Read More Infos here: millamor.dk/hjemmelavet-saebe-sadan-gor-du/ […]
Hej Camilla
Ca hvad temperatur har din soda blanding når du blander i olien?
Første gang jeg prøvede var både olier og kausisk soda på 46c. Det var åbenbart for varmt for jeg havde svært ved at piske det op og sæberne blev aldrig helt hårde.
Bente
Hej Bente
Prøv at få temperaturen lidt længere ned inden du blander. Det er ikke så vigtigt hvad den er, bare den er ens. 28-38 grader plejer at give et godt resultat
Kære Mariann.
Jeg har lavet min egen sæbe, men har havde problemer at får den rigtin konsistens. Jeg har brugt Borup Kaustisk soda.
Kan være at produkten er ikke godt nok eller indeholder noget anden end natriumhydroxid?
Skal jeg smide mine sæber væk?
Faktisk nu er de meget fint, dufter godt og hardt nok.
Tak!
Dorottya
Hej. Jeg har lavet sæbe men med salmiakspiritus. Men til sidst da den blev kremet og kom i formene skilte den lidt. Der er lidt vand omkring sæberne. er det normalt? Og hvor længe lugter de af ammoniak, ved du?
vh brynja
Hej Brynja
Jeg har aldrig prøvet at lave sæbe med salmiakspiritus, så det kan jeg desværre ikke svare dig på. Har du fulgt en opskrift?
Hejsa.
Jeg har prøvet at lave sæben efter din opskrift, men min sæbe stivner ikke. Jeg blandede da de var ca. 20 gr. Begge to, piskede med håndmixer i 10 min og hældte på forme.
Kan det stadig nå at stivne eller hvad tænker du?
Mvh Kat
Hej Milla
Jeg fulgte din opskrift, men har brugt majsolie og kokosolie. Nu har sæberne ligget i 5 uger, men Ph er stadig 10? Og den er ikke faldet de sidste to uger. Tør ikke rigtig begynde at bruge sæberne før Ph er nede på omkring 7. Men mon den nogensinde kommer derned? Håber du har erfaring med dette og ved om jeg blot skal væbne mig med tålmodighed.
Med venlig hilsen
Julie Jepsen
Hej Julie Jepsen
Ved CP sæbe vil pH værdien være 9-10, hvis du giver dig i kast med at undersøge dette, vil du finde ud af at CP sæbe ikke kan komme ned på en pH værdi på 7. Det er ikke farligt at pH værdien er 10, som nogen skriver længere oppe i tråden, skal du sætte tungespidsen på sæben, hvis sæben “zapper” tungen er den ikke klar.
Hej Jeg er nysgerrig på om man kan lade sæberne stå de 2-3 uger i formene, eller er det det bedste at lade dem stå uden noget?
Kan se du bruger film, hvilket der ikke står noget om, det er vel bare lettest at håndtere på den måde?
MVH Stine
PS. elsker din side <3
Hej Stine
Tak for din kommentar og de pæne ord 🙂
Jeg tager dem ud af formene for at sæben kan få luft og tørre ensartet på alle sider. Jeg ved ikke hvordan sæben vil reagere hvis man lader dem stå længe i formene. Jeg bruger film for at de lettere slipper men det kommer an på, hvilke forme du bruger. Jeg bruger også nogle gange tomme mælkekartoner og der er det ikke nødvendigt med film.
Kære Milla,
Jeg har tænkt mig at eksperimentere at lave sæbe. Jeg vil høre om du har prøvet eller ved om man alle fedtstofferne til sæben kan være fra én slags som animal fedt? Her tænker jeg talg fra får.
Med venlig hilsen
Marie
Hej Marie
Det har jeg ikke erfaring med. Jeg bruger altid olivenolie, og har faktisk ikke prøvet at erstatte det med animalsk fedt. Men du skal nok omregne mængden af kaustisk soda hvis du udskifter al fedtet. Brug f.eks. soapcalculator. Og lad mig gerne høre om resultatet 🙂
Mvh Milla
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: millamor.dk/hjemmelavet-saebe-sadan-gor-du/ […]
Hej Milla! Tak for opskrift 🙂
Jeg vil høre om du, eller nogen andre herinde, har prøvet at læbe sæber i plastikforme feks. bunden af rene sodavandsflasker og anden emballage i fine forme?
Desuden vil jeg høre om nogen har erfaring med razul-ler i sæbe – hvis ja, hvor meget, og hvornår skal det tilføjes?
Hej Kjerstine
Jeg har ikke prøvet med sodavandsflasker. Jeg har prøvet med mælkekartoner. De kan klippes af når sæben skal ud af formen, og de bliver fint kvadratiske. Og så har jeg prøvet silikone bageforme. Jeg har ikke prøvet rasul men jeg tror det kunne være rigtig lækkert, så jeg hører gerne nærmere når/hvis du har prøvet det af 🙂
Tak for hurtigt svar (Y)
Mon ikke det er det samme med plastikformene – jeg er bare bange for at de afgiver noget skadeligt…
Hvornår ville du tilføje razul-leret, hvis det var dig der skulle afprøve? 🙂
Og ved du noget om bivoks i sæber?
Tak for hurtigt svar (Y)
Mon ikke det er det samme med plastikformene – jeg er bare bange for at de afgiver noget skadeligt…
Hvornår ville du tilføje razul-leret, hvis det var dig der skulle afprøve?
Og ved du noget om bivoks i sæber?
Hej Milla! Jeg skriver for Med24.dk og vil rigtig gerne lave et mindre samarbejde med dig. Jeg kan desværre ikke finde din email, men håber at du vil skrive en mail til mig på ane@med24.dk – så kan jeg uddybe mere 🙂
Hej! Hvordan opbevarer i sæben mens den modnes inden brug? 🙂
Hej,
Jeg har nu fulgt denne opskrift et par gange. Jeg vil gerne have en sæbe der dufter lidt kraftigt af noget F.eks. Af lavendel som dem man kan købe. Jeg har prøvet selv at putte lidt duft i men det ender aldrig med at dufte af andet end ren sæbe som jeg ikke er så vild med. Jeg puttede derfor en dag en hel 10ml lavendel æterisk olie i, og det duftede kraftigt, men efter sæben havde modnet i et par uger, så forsvandt duften helt. Har du en ide til hvad jeg kan gøre?
Mvh Isabella
Hej Isabella
Jeg ved ikke om det måske vil give en kraftigere duft, hvis du bruger en decideret duftolie i stedet for æterisk olie. Jeg bruger selv æterisk olie da jeg godt kan lide den milde duft, men det er helt korrekt at æteriske olier “fordamper” og bliver mildere med tiden. Måske en kraftig duftolie kan give en mere holdbar duft. Det er decideret parfume koncentreret på små flasker 🙂
Når sæben er skåret ud og skal ligge i seks uger, skal den så dækkes til med et viskestykke for eksempel eller kan den komme i cellofanposer med det samme?
Med venlig hilsen
Jeg dækker med et viskestykke. Det kan godt danne kondens hvis sæben opbevares i plast.
Hej Milla
Ved du, om der er officielle krav om kvalitetssikring, hvis man sælger sine hj.lavede sæber?
Hej Julie
Ja der er nogle regler omkring salg af kosmetiske produkter. Men jeg er slet ikke inde i lovgivningen, da jeg ikke har solgt hjemmelavet sæbe selv. Jeg tror Miljøstyrelsen kan hjælpe dig med mere information.
Mvh Milla
Har du også en opskrift på hjemmelavede shampoo- og balsambarer? 🙂