Aromaterapi – Æteriske Olier og deres virkning

by Milla

Vi kender nok allesammen følelsen af, at dufte kan ændre vores humør fra det ene øjeblik til det andet. Tænk f.eks. på duften af nyslået græs på en solskinsfyldt forårsdag, duften af gran ved juletid eller duften af et nyudsprunget syrentræ.

Det kan derfor ikke komme bag på nogen, at æteriske olier kan bruges til at påvirke humøret. Aromaterapeuter mener også, at æteriske olier kan bruges til at lindre en række fysiske og psykiske symptomer. Man kan således tale om, at bruge æteriske olier til aromaterapi.

Hvad er aromaterapi

Teorien bag aromaterapi er, at hver type æterisk olie, som er udvundet af planter og urter, har hver deres unikke egenskaber, der kan give sundhedsmæssige påvirkninger og fordele. Aromaterapi udspringer således af lærdommen om urters og planters virkning, nøjagtig som vi kender den fra andre typer urtemedicin; troen på at planter og urter har sundhedsmæssige egenskaber og kan bruges i behandlingen af en lang række symptomer.

Hvordan bruger man æteriske olier?

Æteriske olier må ikke bruges ufortyndet på huden og de må ikke indtages. De kan irritere huden, fremkalde allergiske reaktioner og i værste fald opføre sig som gift. Derfor skal man altid bruge en fortynder olie, når man ønsker at bruge æteriske olier i behandlinger der kræver hudkontakt. Bland dem med en basisolie f.eks. olivenolie, kokosolie, mandelolie, arganolie mm.

Aromaterapi bruges også til inhalation. Man kan bruge en diffuser der forstøver de æteriske olier, så man kan dufte olierne. Man kan også bruge en duftlampe, hvor man sætter et fyrfadslys under og varmer olierne op med lidt vand. Man kan også hælde olierne i kogende vand og inhalere dampen evt. med et håndklæde over hovedet.

Derudover kan man blande æteriske olier med vand. Put f.eks. et par dråber i dit badekar, i vaskemaskinen eller lav dit eget rengøringsmiddel. Bland nogle dråber i en forstøver og lav din egen duftspray, som du kan bruge til rumfrisker.

Virker aromaterapi overhovedet?

Der er meget delte meninger om aromaterapi og dens virkning, nøjagtig på samme måde, som der er delte meninger om mange andre alternative terapiformer.

De fleste kender dog til, at visse dufte kan påvirke humøret og stemningen, men mange stiller sig mere skeptiske når det drejer sig om at lindre symptomer.

Aromaterapi er ingen ny terapiform, og man har brugt urter og ekstrakter til medicinske formål siden oldtiden. I nogle lande er aromaterapi en mere anerkendt terapiform end andre. Der forskes i aromaterapiens virkning på universiteter og hospitaler over hele verden.

Der er således mange studier, der har beskæftiget sig med effekten, eller den manglende effekt af aromaterapi. Der er mange modstridende resultater, så det er ikke muligt at give et entydigt svar på, om aromaterapi virker eller ej.

De fleste studier tyder dog på, at aromaterapi kan lindre visse symptomer i væsentlig grad. Det drejer sig f.eks. om stress, angst, smerte mm. Her er det dog vigtigt, at skelne imellem at lindre og at kurere. Aromaterapi går ikke ind og kurerer f.eks. angst, men symptomerne kan lindres, så du kan blive i stand til at håndtere angsten bedre, og således have det bedre mens du har angsten.

Et studie har vist at duften af bergamotolie lindrede angst hos en gruppe patienter der snart skulle på operationsbordet. Et andet studie har vist at smerteniveauet hos mus kunne sænkes ved hjælp af citronolie, og inhalation af pebermynteolie har vist sig at kunne lindre kvalme ifølge dette studie. Jyllandsposten har også skrevet en artikel om aromaterapi, hvor læge og underviser på Københavns Universitet, Charlotte Bech, fortæller om de æteriske olier. Charlotte Bech er også æresmedlem af Foreningen for Danske Aromaterapeuter.

Æteriske olier og deres virkning:

Der findes naturligvis et hav af æteriske olier, og jeg vil ikke gå i dybden med dem alle her – men hvis du gerne vil igang med at bruge æteriske olier i hverdagen, så kommer her en oversigt over de mest almindelige og anvendelige æteriske olier.

Lavendelolie:

Lavendelolie er en afslappende, beroligende olie. Den bruges til at reducere stress, og er god at bruge om aftenen inden sengetid for at give en rolig søvn. Den er også velegnet til ømme muskler og duften kan også have en lindrende effekt på hovedpine. Mange bruger f.eks et par dråber på hovedpuden.

Pebermynteolie:

Pebermynte er en kølende olie, der kan lindrer milde former for åndedrætsbesvær, f.eks. ved forkølelse og tilstoppet næse. En tilstoppet næse kan ofte løsnes op via et dampbad hvor der tilsættes pebermynteolie til kogende vand, hvorefter dampen indånde. Lav et lille “telt” ved at tildække hovedet med et håndklæde og indånd den varme damp. Den samme behandling kan også øge velbefindende ved hovedpine, lette smerter, fordøjelsesbesvær og feber.

Citrongræs:

En balancerende, forfriskende og opkvikkende olie, som er god til hud der har brug for balancering. Har en rensende og antiseptisk effekt. Er god til rengøring.

Eucalyptus:

En frisk, rensende og kølende olie. Brug den i diffuseren ved hoste, luftvejsgener, betændelser, fordøjelsesproblemer. God at bruge i den daglige rengøring da den virker antiseptisk.

Fyrrenåleolie:

Antiseptisk, antibakteriel, lindrende og beroligende. Kan bruges ved eksem, hudirritationer, infektioner, luftvejsirritationer. Også god til at holde utøj væk f.eks. lus og lopper.

Geraniumolie:

Inflamationshæmmende, sammentrækkende, rensende og regulerende. Afbalancerer en irriteret hud og god mod akne. Virker sammentrækkende på f.eks. ar. God ved ledsmerter.

Bergamotolie:

Inflamationshæmmende, antibakteriel og smertelindrende. God i forbindelse med urenheder, akne og velegnet til rengøring. Bergamotolie er den vi kender fra den klassiske Earl Grey te.

Vigtige forholdsregler

Det er vigtigt at understrege, at æteriske olier ikke må komme i kontakt med huden uden at blive fortyndet. Brug en basisolie som f.eks. olivenolie, jojoba olie, mandelolie, kokosolie, arganolie mm. Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer som bl.a. kan være årsag til allergi. De kan også virke irriterende på huden, selvom man ikke har allergi, og æteriske olier kan også være årsager til misfarvninger. Brug dem derfor ALDRIG ufortyndede. Og brug dem KUN til udvortes brug.

Love of Green forhandler æteriske olier og udstyr til aromaterapi. De æteriske olier er rene og økologiske. Der hersker nogle gange forvirring om, hvilket olier der er bedst at bruge – men det er vigtigt at understrege, at man bør vælge rene æteriske olier uden tilsætningsstoffer – så længe man holder sig til rene olier i høj kvalitet så er der ingen forskel på de æteriske olier. Det vil sige, at ingen brands er bedre end andre – dette er udelukkende et markedsførings-stunt der ofte kendetegner de amerikanske brands der gerne vil udbrede sig globalt. Men ALLE former for æteriske olier kan bruges så længe man vælger ren, god kvalitet og gerne økologisk.

You may also like

2 comments

Annette august 9, 2020 - 11:11 am

Jeg sad og læste den her side og tænkte, hvilken olie du ville anbefale til massage og karbad? De skriver, at man kan få en masse gode ting ud af olierne på den måde.
Jeg er bare meget i tvivl om, hvilke olier jeg bør vælge
https://shop.cosmos-co.eu/da/diy-hvad-er-aromaterapi-og-hvordan-virker-det-a-67

Reply
Milla september 25, 2020 - 4:58 am

Jeg bruger laveldelolie i badet sammen med lidt magnesiumflager. Det er dejligt og afslappende

Reply

Leave a Comment