Med en dehydrator kan du lave forskellige former for tørrede snacks og lækkerier hjemme i dit eget køkken. Dehydratorer har længe været populære i USA og nu er trenden med hjemmetørret frugt og grønt også kommet til Danmark. På den måde kan du undgå de tilsætningsstoffer der ofte tilsættes de poser med tørret frugt vi f.eks. kender fra supermarkederne. Du kan også kontrollere hvilke frugter og grøntsager du bruger og du kan udnytte rester af frugt og grønt som måske er ved at blive lidt kedeligt. På den måde kan du undgå madspild og få brugt alle rester som du måske ville have smidt ud.
Der er mange fordele ved at dehydrere sit eget frugt og grønt. Nogle af disse fordele er bl.a.:
- Det er sundt
- Det er nemt
- Det er lækkert og mættende
- Det er langtidsholdbart
- Det hjælper dig med at spare penge
- Du undgår madspild
Hvad er en dehydrator?
En deydrator er et køkkenredskab der kan lave tørret frugt, grønt, urter mm. Det er typisk et elektrisk apparat der har en vifte, som hvirvler varm luft rundt i maskinen. I maskinen findes der bakker, hvor du placerer det du ønsker at tørre. Tørringen sker langsomt og ved lav temperatur, så vandindholdet langsomt fordamper. Dette gør, at vitaminer, mineraler og enzymer bibeholdes mest optimalt.
At dehydrere frugt, grønt mm. er i princippet blot en måde hvorved man forlænger holdbarheden på produktet. Ved at fjerne vandindholdet gør man produktet langtidsholdbart, idet fordærvelsesprocessen sænkes drastisk. Man kan derfor opbevare tørret frugt og grønt længe når man har haft det en tur i sin dehydrator.
Denne form for behandling er blevet populære de senere år på grund af den øgede fokus på sundhed, og også på grund af Raw Food bølgen, der hævder at frugt og grønt er sundere når det ikke er opvarmet til over 42 grader. En dehydrator er derfor et optimalt redskab hvis man ønsker at spise efter Raw Food principperne
Mulighederne er mange med en dehydrator. Man kan f.eks. tørre alle former for frugter og grøntsager, urter fra haven, blomster, brød, fisk og kød. Man kan også lave lækre, hjemmelavede flæskesvær eller blande sin helt egen müsli. Mulighederne er mange.
Man skal sørge for, at det man vil tørre er i nogenlunde samme størrelse. Så breder man det ud på bakkerne der følger med, og så tørrer man det indtil der ikke er spor af yderligere vandindhold. Det er vigtigt at man tørrer indtil produktet er helt udtørret, da selv den mindste bløde plet med vand vil være nok til at danne mug og fordærvelse. Så man skal tørre indtil alt vandet er helt væk.
Hvilken dehydrator skal jeg vælge?
Der findes mange forskellige modeller på markedet idag. Den helt store Rolls Royce indenfor dehydratorer er en Excalibur Dehydrator. Det er en af de mest populære fra USA som er kommet til Danmark, og her får man virkelig kvalitet for pengene.
Den har mange forskellige indstillinger så man kan justere temperatur og luftstrømning, og den har en god evne til at sikre et jævnt og ensartet resultat. Den har en termostat så man ikke behøver bekymre sig om temperaturen undervejs.
Den har mange bakker så man kan tørre flere forskellige ingredienser samtidig. Den er så også i den dyre ende af skalaen med priser der starter over kr. 2000,- for en mindre model og ca. kr. 3500,- for den større model.
Bakkerne er nemme at tage ind og ud af maskinen, da det er ligesom en “skuffe-model” så der er ingen problemer med at tage dem ind og ud hvis man lige vil tjekke processen.
Så hvis man er seriøs omkring emnet og ved at man får den brugt, så er det en god investering, da den holder længe, og giver gode resultater hver gang.
En anden god model er denne dehydrator fra Andrew James. Det er en stor, rektangulær model og den fås til en rimelig pris, hvis man synes modellen fra Excalibur er lige i overkanten rent prismæssigt.
Prisen på en dehydrator fra Andrew James ligger omkring kr. 1500,- for denne store model.
Denne model er fremstillet i glas hvilket gør det nemmere at kontrollere temperaturen uden at åbne og lukke dehydratoren.
Den har 6 bakker og har et varmesystem der gør, at varmen fordeles i dehydratoren uden at bakkerne behøver roteres. Der er en lille skærm i bunden der viser den aktuelle temperatur.
Der findes også billigere modeller indenfor dehydratorer. Én af de billigste modeller på markedet er en OBH dehydrator der kan fås til omkring kr. 500,- Det er en mindre model, som også er mere kompakt. Den har 2 indstillinger og 5 tørrebakker. Det er en rund model, så den er ikke lige så nem at få til at passe ind i køkkenet, men den er ganske fin hvis man ikke vil investere så meget i projektet.
Den er ikke lige så fleksibel i temperaturindstillingerne, så man skal lige holde øje undervejs, for at sikre et godt slutresultat. Man kan af og til være nødt til at tage bakkerne ud og omfordele dem, da varmen ikke fordeles helt så jævnt.