Fiskeolie – også kaldet omega 3 fedtsyrer – er vigtige for kroppen, så den kan fungerer optimalt. Hjernens funktioner, hjertet og kredsløbet samt kroppens led er alle afhængige af fiskeolie / omega 3 fedtsyrer for at fungerer som de skal. Uden disse fedtsyrer vil kroppen begynde at svigte. Det er ikke noget der sker fra den ene dag til den anden, men langsomt over tid vil kroppen begynde at blive påvirket af netop manglen på disse vigtige stoffer.
Manglen på omega 3 skaber inflammatoriske tilstande i kroppen. Dette kan vise sig ved f.eks. lavt immunforsvar, mange infektioner, hovedpine, svimmelhed, udslæt, eksem, overvægt, dårligt kredsløb, ledsmerter, åreforkalkning, dårlig hukommelse etc. Fiskeolie har vist sig at være livsvigtigt i forhold til at opretholde en optimal funktion i hjerne og hjerte.
Heldigvis kan man gøre meget for at få sit daglige indtag af omega 3. Fede fisk er en af de bedste kilder til fiskeolie og der findes også mange plantebaserede fødevarer som er rigtig gode kilder til omega 3. Endelig kan man også tage et dagligt kosttilskud med fiskeolie for at sikre at man får nok omega 3 hvis man ikke er sikker på, at man få nok igennem kosten.
Hvad er fiskeolie
Fiskeolie er livsnødvendige stoffer som kroppen ikke selv kan danne, og de skal derfor tilføres udefra via kosten eller kosttilskud. Fiskeolie hører til gruppen af flerumættede fedtsyrer.
Fiskeolie er de såkaldte omega 3 fedtsyrer, og består af EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). I planteverdenen finder man ALA (alfa-linolen-syre) der i nogen grad omdannes til EPA og DHA i stofskiftet.
EPA og DHA indbygges i den cellemembran der omgiver hver eneste kropscelle i kroppen. Herefter omdannes de til eikosanoider efter behov. Det er en stor gruppe aktive, hormonlignende signalstoffer, der omfatter prostaglandiner, leukotriener og tromboxaner.
Omega 6 og omega 9 er andre fedtsyrer end omega 3. Omega 6 findes typisk i planteolier og omega 9 findes i bl.a. avocado og oliven. Omega 6 danner også eikosanoider, men ikke de samme som fiskeolierne danner. Det er vigtigt at der er balance mellem eikosanoider dannet af omega 3 og omega 6 i kroppen, da disse eikosanoider har mange biologiske virkninger i kroppen. Deres balance har blandt andet en afgørende effekt på kredsløbet.
Desværre har rigtig mange danskere en generelt højere indtag af omega 6 i forhold til omega 3, hvilket kan være problematisk. Det er derfor en god idé at tilføre mere omega 3 til kosten eller tage et tilskud dagligt.
Hvorfor er fiskeolie nødvendigt for kroppen
Kroppen er afhængig af EPA og DHA for at fungere optimalt. Får man ikke nok af disse omega 3 fedtsyrer vil kroppen reagere ved at vise en række symptomer på denne mangeltilstand. Dette kan vise sig som bl.a.
- Hjerterytmeforstyrrelser
- Blodtryksforstyrrelser
- Inflammatoriske tilstande
- Åreforkalkning
- Diabetes
- Blodpropper
- Kræft
- Demens
- Gigt
- Astma
- Depression
- Ledsmerter
- Eksem
- Psoreasis
- ADHD
- Tarmbetændelse
Oplever man nogle af disse symptomer så kan man med fordel øge sit indtag af EPA og DHA da det med stor sandsynlighed vil kunne bedre nogle af symptomerne. Ledsmerter, eksem, depression og ADHD er nogle lidelser som ret hurtigt kan bedres, hvis det er manglen på omega 3 der har været årsag til symptomerne.
Hvordan får man nok omega 3
Omega 3 skal indtages udefra da kroppen ikke selv danner det. Det skal derfor indtages via kost eller som et kosttilskud. Omega 3 findes især i fede fisk og gode kilder til omega 3 er laks, ørred, makrel, sardiner, ansjoser, hellefisk, ål, sild, stenbider og stenbiderrogn. Det er vigtigt at nævne at omega 3 findes i vildfisk, da opdrættede fisk har et meget lavere indhold af omega 3 på grund af det foder de får i opdræt. Derfor er det særdeles vigtigt at holde øje med kvaliteten af den fisk man køber. Danske fisk som rødspætte, torsk, sej er også gode fisk i forhold til at få dækket sit omega 3 behov. Opdrættede fisk som f.eks. pangasius bør helt undgås på grund af det lave næringsindhold og det høje indhold af tungmetaller.
Der findes også mange gode plantebaserede kilder til omega 3 hvoraf de bedste er hørfrø, hampefrø og chiafrø. Disse kan spises som frø, kværnede eller som olie. Der findes også omega 3 i valnødder, rapsolie, spinat, grønkål etc. Der skal dog spises et langt højere indtag af disse fødevarer i forhold til, hvis man tager omega 3 som fiskeolie.
Det anbefales at spise fisk 2-3 gange om ugen. Man kan desuden øge sit indtag af de omega 3 rige frø, som man kan tilsætte brød, müsli, smoothies etc.
Kort om Fiskeolie:
Fiskeolie er det mest solgte kosttilskud på verdensplan. Handlen siges at være omkring 13 milliarder dollars årligt.
Fiskeolie siges at være godt for hjerne og hjerte, og siges at virke på forskellige betændelsestilstande som f.eks. gigt.
I Danmark har Lægemiddelstyrelsen godkendt og registreret præparater der indeholder fiskeolie, som naturlægemiddel mod ømme led og inflammatoriske tilstande.
Kilde: Lægemiddelstyrelsen og Hjerteforeningen