Græske fladbrød er meget nemme at lave, og er rigtig lækre – både som pitabrød og som tilbehør. De er uundværlige til den græske ret gyros eller souvlaki. Og du kan nemt lave dem selv derhjemme.
Denne opskrift giver 6 græske fladbrød, og du kan nemt lave dobbelt op; de holder sig fint i en lufttæt pose og er også fryseegnede. Jeg laver tit en stor portion og lægger i fryseren; så har jeg altid fladbrød klar til at servere en hurtig pitasandwich og de kan endda bruges som en slags pizzabunde, hvis det skal gå stærkt engang imellem.
I Grækenland spiser man disse fladbrød som en slags pitabrød; man folder brødet om fyldet og holder udenpå brødet, evt. med papir eller sølvpapir omkring, så man kan holde fyldet inden i brødet. Det er altså ikke et pitabrød der flækkes på samme måde som vi kender dem fra supermarkedet.
De bruges også som madbrød f.eks. til gyros og til grillretter. De er perfekte til at dyppe i tzatziki. Prøv dem f.eks. næste gang du griller i haven; lækkert grillet kød, en god tzatziki, en simpel salat og nogle græske fladbrød, så har du et måltid der kan skabe glæde hos de fleste.
Græske Fladbrød
Ingredienser
- 160 ml mælk
- 80 ml varmt vand
- 1 tsk sukker
- 2 spsk olivenolie
- 2 tsk tørgær (el. 25 g alm gær)
- 350 g mel
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Bland mælk og det varme vand i en skål så blandingen er fingervarm
- Tilføj gær, sukker og olivenolie, og lad blandingen stå i 5 min.
- Vej melet af og tilsæt det til den våde blanding lidt efter lidt. Du kan bruge hvedemel, og du kan udskifte lidt af melet med grovere mel. Husk lidt salt.
- Ælt dejen i 3-5 minutter til den er samlet
- Smør en skål med olivenolie og læg dejen til hævning heri, dækket af olivenolie på alle sider.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, cirka 40 min.
- Tag dejen ud på bordet og slå luften ud. Del dejen i 6 lige store stykker.
- Rul hvert stykke ud til en cirkel. Brug evt. lidt majsmel til udrulningen hvis du vil have bløde brød. Ønsker du sprøde brød kan du i stedet rulle dem ud i lidt olivenolie.
- Varm en pande op på middelstærk varme og bag hvert brød på panden ca. 2 min. på hver side. Dejen begynder at boble op og når det nemt slipper panden vender du brødet og bager på den anden side. Du behøver ikke bruge fedstof på panden, men hvis du gerne vil have dine brød sprøde, kan du pensle panden med en smule olivenolie.
- Fortsæt til alle brødene er bagt. Når du har bagt et brød lægger du det på en tallerken og dækker over med en anden tallerken. På den måde holder du brødene bløde og varme.
Tips til bagning af græske fladbrød
- Du kan tilføje lidt tørrede krydderier til dejen. F.eks tørret timian, oregano mm.
- Du kan udskifte en del af melet med fuldkornsmel. Jeg har også prøvet at bage dem kun med hvid hvede, med et udmærket resultat
- Brug evt. lidt majsmel
- Bag kun de græske fladbrød til de er lige akkurat bagt. Bager du dem for meget bliver de hårde og kan ikke bøjes om fyldet
- Skal dine græske fladbrød bruges som tilbehør så kan du pensle med lidt olie for at få dem sprøde, da du så ikke er afhængig af at de skal kunne bøjes.
- Bag dem evt. på forhånd og varm dem op inden brug
- Brug dem også som tilbehør til andre retter f.eks. suppe, indiske retter eller som en hurtig (tyk) pizzabund til minipizza