Tzatziki er noget de fleste forbinder med Grækenland, og stort set alle der har været på ferie i Grækenland drømmer engang imellem og sol, græsk salat og tzatziki. Det er indbegrebet af sommermad og smager så englene synger. Med denne tzatziki opskrift kan du selv lave en tzatziki som den du får på en ægte græsk taverna.
Der er 3 vigtige ting man skal huske på for at få en rigtig god tzatziki. Gode råvarer – fed yoghurt – god olivenolie.
Der findes mange forskellige bud på en god tzatziki opskrift, men hvis du vil have den autentiske smag, så kommer du ikke udenom de 3 ovennævnte ting. Dvs. glem alt om skyr, light-produkter, creme fraiche eller lignende. Du skal have den helt fede græker; 10% græsk yoghurt. Du kan få en særdeles velsmagende dip af de øvrige produkter, men det bliver aldrig en ægte tzatziki.
Og for at det ikke skulle være nok med den fede græker, så skal den toppes med rigelige mængder god olivenolie til sidst. Og her skal du bruge en olivenolie i god kvalitet, så du ikke overdynger din tzatziki med bitter eller besk olivenolie. Her gælder det om at investere i den gode kvalitet.
Ægte græsk tzatziki
Ingredienser
- 500 g græsk yoghurt 10%
- 1 agurk
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk salt
- ½ tsk tørret dild (kan udelades)
- 2 spsk ekstra jomfru olivenolie
Sådan gør du
- Skræl agurken og riv den på den grove side af et rivejern
- Drys salt over agurken og lad den ligge og trække et par minutter
- Pres al væden ud af agurken ved hjælp af en sigte
- Hæld yoghurten op i en skål og tilsæt den revede agurk
- Riv 2-3 fed hvidløg ned i alt afhængig af hvor stærk du ønsker din tzatziki
- Rør dild i
- Smag på din tzatziki. Da der har siddet salt på agurken er det ikke sikkert at den behøver mere salt, men hvis den mangler lidt så rør lidt ekstra salt i, indtil du synes smagen er i orden.
- Stil evt. din tzatziki i køleskabet.
- Inden servering rører du 2 spsk ektra jomfru olivenolie i. Rør godt rundt og dryp evt. et par dråber på overfladen som dekoration. Server med godt brød.
Tips til den perfekte tzatziki:
- Jo længere tid du dræner agurken for vand des bedre. Salten trækker væske ud af agurken, så dette trin bør ikke springes over. Du kan evt. hælde salt på og så lade agurken trække i en sigte, hvor væsken løber ned i en skål under sigten.
- Når du river hvidløget i, så vil tzatzikien være mest skarp lige når du har rørt den friskrevne hvidløg i yoghurten. Vent evt. 10 min. og smag igen inden du evt. river mere hvidløg i.
- Du kan bruge frisk eller tørret dild, eller du kan undlade det.
- Er du mere til den tyrkiske version af tzatziki, så kan du bruge Tyrkisk Blanding fra Puk’s Delikatesser. Den tilføjer dild samt et strejf af mynte.
- I Grækenland serveres der aldrig agurk med skræl, så derfor har jeg i denne opskrift skrevet at du skal skrællle agurken. Det betyder dog ingenting for smagen, så kan du bedst lide din agurk med skræl så gør du naturligvis bare det.
- Spar ikke på kvaliteten når du vælger olivenolie. Måske skal du lige smage på den først for at sikre dig, at den ikke er for bitter til tzatziki. Du skal bruge ekstra jomfru olivenolie, som har en naturlig bitterhed, men den må ikke være for kraftig. Der er stor forskel på olivenolier, og har du en meget bitter en af slagsen, så skal du passe på. Olivenolien har dog en stor betydning for smag og konsistens, så du bør ikke gå på kompromis med en halvdårlig olie når du laver tzatziki.
- Tzatziki kan serveres som forret med godt brød, som dip eller dressing og som tilbehør til alle former for kød. Den bruges også som dressing i den klassisk græske souvlaki; pitabrød med grillet, krydret kød.